Diskuse k šabloně:Volné od: Porovnání verzí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikizdrojů, volně dostupné knihovny
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Parametr nocat: @ Milda 26. 12. 2015, 07:36 (UTC) & Shlomo 27. 12. 2015, 11:31 (UTC)
→‎Parametr nocat: @ Milda 26. 12. 2015, 07:36 (UTC) & Shlomo 27. 12. 2015, 11:31 (UTC)
Řádek 36: Řádek 36:


V rychlosti: <code>nocat</code> se skutečně nepoužíval, proto byl zrušen. A ano, současný stav je v některých případech matoucí, což je však dáno tím, že se jedna šablona používá k více (byť podobným) účelům. Mám určitou ideu na řešení, ale musím nejprve provést rešerše, zda to bude funkční a pokrývající všechny námi potřebné případy. Každopádně používání <code>nocat</code> (ale i <code>notext</code>) je v tomto případě principiálně nevhodné.<br />{{Uživatel:Danny B./podpis}} 28. 12. 2015, 03:59 (UTC)
V rychlosti: <code>nocat</code> se skutečně nepoužíval, proto byl zrušen. A ano, současný stav je v některých případech matoucí, což je však dáno tím, že se jedna šablona používá k více (byť podobným) účelům. Mám určitou ideu na řešení, ale musím nejprve provést rešerše, zda to bude funkční a pokrývající všechny námi potřebné případy. Každopádně používání <code>nocat</code> (ale i <code>notext</code>) je v tomto případě principiálně nevhodné.<br />{{Uživatel:Danny B./podpis}} 28. 12. 2015, 03:59 (UTC)

Jako první krok jsem upravil šablonu {{Šablona|Autorinfo}} tak, aby se o kategorizaci nevolných autorů a jejich označení starala sama přímo na základě dodaných dat. (Zatím je to jen triviální, předpokládám, že se asi najdou nějaké případy, s nimiž to zatím nepočítá, a tudíž se to chová nekorektně - pište mi je případně na moji diskusní stránku, díky.) Tím odpadne nutnost označovat díla na stránkách nevolných autorů šablonou {{Šablona|Volné od}}. Teď bude zapotřebí projít všechny výskyty {{Šablona|Volné od}} ve jmenném prostoru Autor a tam, kde budou vzhledem k výše uvedené úpravě nadbytečné, je odstranit. Bohužel na to nemám čas, takže by pomohlo, kdyby se na to podíval někdo z vás. Až to bude hotové, ještě provedu poslední úpravy a inkriminovaný problém tak bude zcela odstraněn.<br />{{Uživatel:Danny B./podpis}} 31. 12. 2015, 05:08 (UTC)

Verze z 31. 12. 2015, 05:08

Dokumentace

Šablona je určena pro autorské stránky a obsahové stránky sborníků, kam vkládá text upozorňující, že odkazované dílo bude volné až od určitého roku, a dále tuto autorskou nebo obsahovou stránku vloží do příslušné kategorie. Jediným parametrem šablony je poziční parametr specifikující rok, odkdy bude dílo volné.

Pokud je nežádoucí vypisovat text (například když je informace uvedena jiným způsobem), je možné vypsání textu zamezit vložením klíčového slova notext na místě druhého pozičního parametru. Podobně potlačit kategorizaci je možné klíčovým slovem nocat. Vlastnosti notext a nocat jsou navzájem neslučitelné.

Příklady použití

Běžný způsob

* [[O pejskovi a kočičce]] {{Volné od|2016}}

Výsledkem je jednak výstup

(protože autor Josef Čapek zemřel v roce 1945) a dále vložení stránky do Kategorie:Odkazy na díla volná od roku 2016.

S vlastností notext

* [[Vita Caroli (překlad Karel Hrdina)|Vita Caroli]] – v překladu Karla Hrdiny volným dílem od roku 2020 {{Volné od|2020|notext}}

Výsledkem je výstup

  • Vita Caroli – v překladu Karla Hrdiny volným dílem od roku 2020

(překladatel Karel Hrdina zemřel v roce 1959). Informace o trvajících právech k dílu je uvedena jiným způsobem a vypsání šablonou je tedy potlačeno, ale stránka je do Kategorie:Odkazy na díla volná od roku 2020 vložena.

Diskuse

Parametr nocat

Po sedmi letech už si nepamatuji, kvůli čemu jsem ten parametr (přepínač, modifikátor) nocat zavedl, možná jen jako jakýsi protějšek k notext, který možná ani nebyl od té doby použit.

V dokumentaci k užití notext je jako příklad uvedeno někdejší skutečné vložení ve stránce Autor:Karel IV., podle kterého bylo kdysi mým záměrem umožnit prostřednictvím kategorií vkládaných touto šablonou dohledat odkazy na díla, jejichž majetková práva se uvolní v budoucnu, i na autorských stránkách jiných autorů.

K editaci Special:Diff/115370: pokud je tak velký problém, že je stránka volného autora v kategorii nazvané Autoři:Volní od roku RRRR, kde RRRR odpovídá roku uvolnění jeho překladatele, životopisce nebo kritika, tak vymysleme příhodnější název kategorie, ale nerušme pomocí nocat vložení těchto stránek do kategorií, protože tím se (při neexistenci autorských stránek příslušných překladatelů, životopisců nebo kritiků) významně sníží dohledatelnost odkazů na tato díla. --Milda (diskuse) 26. 12. 2015, 07:36 (UTC)[odpovědět]

Je to problém, protože stránka se nevkládá do kategorie Kategorie:Odkazy na díla volná od roku RRRR, jak je uvedeno v dokumentaci a jak bylo asi původně zamýšleno, ale do kategorie Kategorie:Autoři:Volní od roku RRRR. V důsledku toho je Jan Hus zařazen mezi autory volné od roku 2016, 2021, 2027, 2029 a 2045. U autorů z 14. stol. to působí směšně, u autorů z 19./20. století to je docela matoucí (viz Autor:Karel Čapek, označený jako "volný od r. 2016", fakticky od r. 2009 [a taky od r. 1989 do r. 2000, ale to už je jiná historie, pro naše účely asi irelevantní...])
Navrhuji tedy ponechat stávající kategorii Kategorie:Autoři:Volní od roku RRRR pro kategorie stránek autorů, kterých se toto uvolnění týká, a pro jiné stránky, na kterých je odkazováno nějaké nevolné dílo (vč. stránek jiných autorů, kde je odkazováno na dílo životopisce, překladatele, kritika apod.) obnovit původně vytvořenou kategorizaci Kategorie:Odkazy na díla volná od roku RRRR. Popřípadě přesnější Kategorie:Monitoring:Stránky s odkazy na díla volná od roku RRRR. Přičemž klíčem může být ten vámi zavedený a Dannym B. zrušený a mnou obnovený a vámi znovu zrušený parametr nocat, jehož použití by znamenalo "nekategorizuj jako autora, ale (pouze) jako stránku obsahující odkaz". Otázku zůstává, zda chcete mít v monitorovací kategorii jen stránky s nocat, nebo všechny stránky obsahující šablonu {{Volné od}}, (případně s vyloučením šablon s parametrem notext - což by umožňovalo správně kategorizovat "nevolného" autora do "autorské" kategorie, aniž by byl na stránce uvedeno nějaké jeho dílo). Co vy na to?--Shlomo (diskuse) 27. 12. 2015, 11:31 (UTC)[odpovědět]

V rychlosti: nocat se skutečně nepoužíval, proto byl zrušen. A ano, současný stav je v některých případech matoucí, což je však dáno tím, že se jedna šablona používá k více (byť podobným) účelům. Mám určitou ideu na řešení, ale musím nejprve provést rešerše, zda to bude funkční a pokrývající všechny námi potřebné případy. Každopádně používání nocat (ale i notext) je v tomto případě principiálně nevhodné.
Danny B. ( diskusemail přehled příspěvků ) 28. 12. 2015, 03:59 (UTC)[odpovědět]

Jako první krok jsem upravil šablonu {{Autorinfo}} tak, aby se o kategorizaci nevolných autorů a jejich označení starala sama přímo na základě dodaných dat. (Zatím je to jen triviální, předpokládám, že se asi najdou nějaké případy, s nimiž to zatím nepočítá, a tudíž se to chová nekorektně - pište mi je případně na moji diskusní stránku, díky.) Tím odpadne nutnost označovat díla na stránkách nevolných autorů šablonou {{Volné od}}. Teď bude zapotřebí projít všechny výskyty {{Volné od}} ve jmenném prostoru Autor a tam, kde budou vzhledem k výše uvedené úpravě nadbytečné, je odstranit. Bohužel na to nemám čas, takže by pomohlo, kdyby se na to podíval někdo z vás. Až to bude hotové, ještě provedu poslední úpravy a inkriminovaný problém tak bude zcela odstraněn.
Danny B. ( diskusemail přehled příspěvků ) 31. 12. 2015, 05:08 (UTC)[odpovědět]