Kronika města Příbrami/2001/X-XII

Z Wikizdrojů, volně dostupné knihovny
Údaje o textu
Titulek: Kronika města Příbrami
Autor: Marie Čekanová
Zdroj: web města Příbram (2001-2007)
Licence: PD CZ

1. 10. 2001 Ministr vnitra v Příbrami[editovat]

Ministr vnitra Stanislav Gross navštívil Příbram. Setkal se se starosty okresu a s představiteli integrovaného záchranného systému. Návštěvu města zakončil besedou s občany.

Beseda se starosty byla zaměřena na problémy reorganizace státní a veřejné správy. Nastínil také plánované kroky, které povedou k ukončení činnosti okresních úřadů k 31. 12. 2002.

Nové předsednictvo ODS[editovat]

Na oblastním sjezdu ODS se konala volba nového předsednictva.

Předsedou byl zvolen zástupce starosty našeho města pan ing. Ivan Fuksa, místopředsedou byl zvolen radní pan MUDr. Ivana Šedivý. Kandidátem na volby do Senátu je přednosta okresního úřadu pan ing. Jaromír Volný, který byl zvolen v tajných volbách všemi hlasy. Jako kandidát do poslanecké sněmovny za ODS byl navržen opět ing. Ivan Fuksa.

10 let akciové společnosti Ravak[editovat]

Největší český výrobce akrylátových van a sprchových koutů, příbramská firma Ravak a.s., oslavila na hradě Točník 10. výročí založení.

Kromě sprchových koutů a akrylátových van vyrábí Ravak ještě sprchové dveře, vanové stěny, sprchové boxy, vaničky a hydromasážní vany. V letošním roce plánuje firma zvýšení tržeb na 1,2 miliardy korun. Ravak má dva výrobní závody - v Příbrami a v Rožmitále pod Třemšínem (bývalé strojírny Bohemia), kde připravují nový výrobní program - koupelnové radiátory. Další výrobní závod má v Rusku, v Dubně severně od Moskvy. V současné době má firma 458 zaměstnanců.

K získání významných tržních podílů na jednotlivých trzích bylo nezbytné založit dceřiné společnosti fungující jako zcela samostatné logistické a prodejní jednotky v daných teritoriích. Ravak má šest dceřiných společností - na Slovensku, v Maďarsku, v Polsku, Německu, Rusku a v Litvě. Další aktivity rozvíjí v Číně, Francii, Španělsku a ve Spojených arabských emirátech. Export představuje 70 procent celkové produkce. Firma vyváží výrobky zhruba do padesáti zemí, zásobuje celou Evropu kromě Itálie.

Společnost byla založena v roce 1991 a zabývala se výrobou sprchových koutů a vaniček v licenci francouzské firmy Atmo. Od roku 1994 investovala do vývoje vlastní technologie a stala se akciovou společností. V roce 1997 vstoupil do firmy švýcarský investor Nova Holding and Finance, který se podílí na financování rozvoje firmy.

Své první obchodní prostory otevřel Ravak v kompletně zrekonstruovaném domě v Pražské ulici v Příbrami, kde byla rovněž otevřena první vzorkovna výrobků Ravak. V roce 1992 se společnost rozhodla vybudovat na zelené louce nový výrobní areál. Současně se započetím výstavby výrobních hal a skladů začala vyrůstat i nová moderní administrativní budova s předváděcím centrem. V roce 1997 byla uvedena do provozu ve své době nejmodernější automatizovaná lakovací linka na hliníkové profily. V červnu 1999 byla zahájena výroba akrylátových van na plně automatické lince CANON SHELLY. Současně bylo zprovozněno automatické třídimenzionální řezací centrum GEISS. V roce 2000 byla zahájena výroba třetí generace sprchových vaniček PU a PAN. Ravak je jejich největším výrobcem na světě.

Výrobky značky Ravak jsou oceňovány četnými cenami na tuzemských i zahraničních veletrzích. Mnohé technologie použité u firmy byly patentovány a jsou chráněny ve smyslu zákona o autorských právech.

Ještě se pokusím doplnit vlastní postřehy, které jsem při návštěvě firmy zaznamenala.

Ravak je firma, která vzorně reprezentuje město Příbram. Je to společnost, která se postupně vyvinula do dnešní podoby, a to vlastní prací, nikoliv podvody a tunelováním, jak je, bohužel, v dnešní době časté. Administrativní budova s předváděcím centrem v přízemí je velmi moderně a vkusně zařízená. Z vystaveného sortimentu je určitě problém vybírat, protože všechny výrobky jsou skutečně perfektní. V celém areálu je vzorný pořádek a čilý pracovní ruch. Předseda představenstva akciové společnosti pan Jindřich Vařeka může být velmi spokojen.

Zapsáno v říjnu 2001.

7. 10. 2001 Běh města Příbrami[editovat]

V našem městě se uskutečnil již osmý ročník Běhu města Příbrami. Na všechny muže a ženy čekala bez rozdílů desetikilometrová trať. Běžci byli rozděleni do několika věkových kategorií, start byl jednotný. Závodu se zúčastnilo celkem 127 závodníků z celé republiky, nechyběli ani zahraniční běžci. Na trati se objevil dokonce jeden závodník jiné barvy pleti.

Závod se běžel ve velmi rychlém tempu. Vítězem se stal Andrej Danilov z Ukrajiny. Mezi ženami zvítězila Radka Holubová.

První válka 21. století vstoupila do druhého dějství[editovat]

Američané a Britové dne 7. 10. 2001 v 18.27 hodin středoevropského času začali bombardovat Afghánistán.

Vojenské operace jsou cíleně namířeny proti vojenským zařízením Talibanu a proti výcvikovým táborům Usámy bin Ládina a jeho organizaci Al-Káida. Bin Ládin, který žije v Afghánistanu pod ochranou vládního hnutí Taliban, zosnovoval atentát na Světové obchodní středisko a Pentagon. Talibanský režim odmítl vydat Bin Ládina Američanům.

Od této chvíle se změnil život prakticky všem lidem na světě. Nikdo neví kdy a kde zaútočí další teroristé a jakým způsobem. Všichni musíme být na pozoru a musíme respektovat různá bezpečnostní opatření jako například důkladné prohlídky na letištích.

Setkání mariánských měst[editovat]

Po dvou letech se opět koná velké setkání všech mariánských měst Evropy. Českou republiku reprezentují město Příbram a Svatá Hora.

Jako místo letošního setkání bylo vybráno portugalské město a významné poutní místo Fatima.

Konference je složena ze dvou základních koncepcí. Jedna se zabývá duchovními a církevními otázkami a druhá turismem a přínosem pro město. Na konferenci odjela sedmičlenná delegace z Příbrami, v jejímž čele je předseda dozorčí rady Nadačního fondu Svatohorských schodů a zvelebení okolí Jaroslav Štefan.

Představitelé jednotlivých mariánských měst si při setkáních předávají informace například o návštěvnosti poutních míst a o turistických atrakcích, které podporují příliv turistů do města. Naši zástupci v Portugalsku představí záměr města uspořádat setkání v roce 2005 v Příbrami.

Nové byty v bývalých kasárnách 1. máje[editovat]

Po úspěšné kolaudaci I. etapy rekonstrukce bývalých kasáren 1. máje se začínají do nových bytů stěhovat první nájemníci. Z prvních 21 bytů, které vznikly z ubikací mužstva v budově přilehlé k silnici, je jich 12 určeno pro sociálně potřebné občany, 3 pro příslušníky Policie ČR, 1 byt pro pracovníka školství, 1 pro zdravotnictví, 1 pro vězeňskou službu, 2 byty jako byty náhradní a jeden výměnou za uvolněný byt jinde. 24 tzv. ubytoven si zatím rada města ponechala jako rezervu pro mimořádné situace. Uvedenou lokalitu spravuje obstaravatelská kancelář IDOS.

Galvanika mezi světovou špičku[editovat]

Těžko si představit nenápadnější firmu než je příbramská Galvanika. Působí v samém konci areálu bývalého „Strojáku“ a téměř o ní není slyšet.. A přitom se s jejími výrobky setkáváme takřka na každém kroku. Jen o tom nevíme.

Galvanika – jak už sám název napovídá – se zabývá povrchovou úpravou kovových předmětů. Vznikla zhruba před devíti lety a v té době se nijak nelišila od jiných galvanoven v naší republice.

Z původních 17 zaměstnanců se firma rozrostla na 92 a její odbyt zasahuje po celé republice i do zahraničí, především v automobilovém průmyslu. Tažná zařízení i další díly, které prošly příbramskou Galvanikou, najdeme na Škodovkách, Oplech, Mercedesech, ale i na Subaru. Příbramská firma CVP Galvanika, s.r.o. je dnes největší galvanovnou na západ od německých hranic, která navíc jako jedna z mála na světě používá galvanování zinko-niklovou slitinou, což je dosud nejkvalitnější známá povrchová úprava.

Vypilování této technologie trvalo více než tři roky, výsledek se ale dostavil: podniku CVP Galvanika byl mnichovskou firmou TUV Management Service udělen certifikát, který potvrzuje splnění podmínek mezinárodní jakostní normy ISO 9002, navíc rozšířené o VDA 6, část l. V praxi to znamená zajištění odbytu pro automobilky prakticky po celém světě.

13. 10. 2001 Soutěž ve společenských tancích[editovat]

V příbramské sokolovně se v sobotu konala Velká cena střediska Brdy ve společenských tancích. Soutěže se zúčastnilo rekordních 160 párů z celé republiky.

Na 200 návštěvníků zhlédlo umění tanečních párů z České republiky a Slovenska, které soutěžily ve třech výkonnostních třídách C, B a A ve standardních a latinskoamerických tancích. Pro velké množství soutěžících se program protáhl až do osmé hodiny večerní.

Příbramští byli také úspěšní. Pár Halmo-Palivcová z KTS Příbram získal 2. místo ve finálové soutěži třídy C-ST. Zlatou příčku v této třídě, ale v latinskoamerických tancích, získal pár Štěpánek-Odstrčilová z STK Praha, který má také „kořeny“ v Příbrami.

Jednu z cen předával také starosta Příbrami Mgr. Josef Vacek, který byl tento den na roztrhání a s velkým vypětím stihl všechny akce, které se tento den v Příbrami konaly. Z jeho tváře jsem vyčetla velké uspokojení s konáním akce a obdiv k soutěžícím.

Střední průmyslová škola slavila[editovat]

Na jednu z nejvýznamnějších akcí letošního roku v Příbrami jsem se snažila důkladně připravit. Naše střední průmyslová škola totiž dne 13. 10. 2001 velkolepě oslavila své 150. výročí.

V předstihu jsem navštívila pana ředitele PaedDr. Tomáše Hlaváče, který mě seznámil se současností školy a s přípravami na oslavy. Z návštěvy jsem pořídila mnoho fotografií, které jsou přílohou této kroniky. Škola je opravdu překrásná. Fasády budov, které rekonstruovaly firmy IDOS a ALVA, jsou podle mého hodnocení v současné době nejkrásnější v celé Příbrami. Vybavení učeben je také na vysoké úrovni. Všude je čisto a útulno za neustálého pohybu studentů, kteří evidentně školu rádi navštěvují.

Z pana ředitele také vyzařuje nadšení a radost z toho, že se mu s pomocí sponzorů daří školu stále zvelebovat. O životě školy si vede kroniky, kde jsou zachyceny všechny významné události na škole, jako například skoky přes kůži nebo významné akce a návštěvy.

Velkolepým oslavám přálo počasí. U školy se sešlo velké množství hostů i současných a bývalých studentů. Spolužáci se nadšeně vítali a tvořili veselé skupinky po celém areálu kolem školy.

Po hudebním budíčku vyslechli účastníci krátké projevy významných hostů ( náměstek ministra školství, poslanec Parlamentu Jan Bláha, místopředseda Senátu Zdeněk Vojíř, starosta města Josef Vacek, ředitel družební školy z Maďarska atd.). Následovalo slavnostní odhalení busty někdejšího profesora Josefa Theurera na stejnojmenném náměstí před školou. S jeho životními osudy seznámil přítomné místostarosta PhDr. Vladimír Vepřek, jehož zásluhou spolu s ředitelem muzea Josefem Velflem, mohla být busta odhalena.

Prof. Dr. Josef Theurer přišel do Příbrami v polovině devadesátých let 19. století jako docent na báňskou akademii. Rozvinul zde intenzivní činnost při vybudování tzv. fyzikálního ústavu a významně zasáhl do kulturního života města Příbram.

V roce 1902 byl Theurer jmenován řádným profesorem, o dvě léta později, kdy akademie získala úplný statut vysoké školy, jejím prvním rektorem.

Dr. Theurer navázal řadu uměleckých přátelství, zejména s Antonínem Dvořákem, jemuž se stal partnerem při provedení jeho Slovanských tanců ve čtyřruční úpravě pro klavír. Poznal i noblesního skladatele Josefa Bohuslava Foerstera, s nímž udržoval kontakt až do konce svého života.

V Příbrami vedl Theurer pěvecký spolek Lumír a Dobromila. Koncerty za jeho řízení ztratily provinční charakter.

Pan profesor vychovával i mimo školu. Pořádal rozsáhlé cykly pro veřejnost o fyzice, matematice, též však o hudbě, které byla jeho celoživotní vášní. Představuje zajímavou část příbramské kulturní historie. Zemřel v roce 1928.

Zastupitelé města na počest zesnulého pojmenovali náměstí pod Vysokou školou báňskou jeho jménem. Sochař Václav Šára vytvořil v r. 1947 sádrový model pro rektorovu bustu, ale bronzový odlitek již nebyl realizován. Únor 1948 vše změnil. Teprve v současné době se podařilo původní záměr realizovat a Příbram má zase další kulturní památku.

Po odhalení busty pokračoval program otevřením CNC centra v hodnotě 750.000,- Kč – dílna obráběcích strojů řízených počítači – které dostala škola jako dárek k narozeninám od ministerstva školství. Zároveň byla otevřena výstava z historie školy v tělocvičně.

Hlavní událostí byl průvod městem, kdy u všech hospod a hospůdek, i v místech kde už dávno nejsou, bylo potřeba ve stylu hornických tradic a za pomoci pivní policie pronést několik proslovů a zazpívat několik písní.. Všemu vévodilo tradiční svěcení tupláku v podání Kantora Zdeňka Petřeka – což je oficiální cechovní hodnost, ale i profese – hledání Nadlišáka a po něm i několik pivních soubojů, které se nevyhnuly ani vysokým ústavním činitelům. Před Komerční bankou se tančilo a průvod byl také přijat starostou města Mgr. Josefem Vackem. Na závěr průvod zamířil na hřbitov, aby zde uctil památku obětí hornické katastrofy.

Součástí oslav byl i slavnostní večer v kulturním domě, spojený se skokem přes kůži, při němž jsou mladí adepti přijímáni do hornického a hutnického cechu. Úkolem každého přijímaného je vylézt na soudek a před tím, než se posílí pivem a skočí přes napnutou kůži s cechovními symboly, pod dohledem perkmistra cechu, vykřiknout nějaké heslo. Tento večer byl do cechu přijat i ministr školství Eduard Zeman.

Oslavy skončily až ráno.

Městská policie dostala nový vůz[editovat]

Rada města odsouhlasila nákup nového vozidla značky Mazda pro příbramskou městskou policii. Ta automobil získala od společnosti Autoprofi, která je prodejcem těchto vozů. Zároveň firma vykoupila od městské policie čtyři roky starý služební vůz Hyundai, jehož provoz přestal být hospodárný. Veškeré finanční prostředky na tento nákup byly z rozpočtu městské policie a tento krok neměl vliv na rozpočet města.

19. 10. 2001 Rekonstrukce Waldorfské školy[editovat]

Úspěšně pokračuje oprava hlavní budovy Waldorfské školy. Nakonec nedošlo ke zdržení celé rekonstrukce, které hrozilo, když firma IDOS vznesla protest proti výsledku výběrového řízení, jehož vítězem se stala firma ALVA. IDOS stáhl protest s tím, že na svých připomínkách sice stále trvá, ale nechce držet školáky jako rukojmí, nebo prodlužováním výběrového řízení připravit město o dotaci.

Při kontrolní dnu bylo zjištěno, že rekonstrukce probíhá bez problémů. Pokud bude vše probíhat tak jak má, bude termín kolaudace 10. prosinec dodržen.

Žáci školy se zatím učí v náhradních prostorách. Pět tříd se přestěhovalo do části bývalého Okresního úřadu v Příbrami v Jiráskových sadech.

Podbrdskem od městečka k městu[editovat]

Na pultech knihkupectví se objevilo druhé vydání knihy Jana Čáky Podbrdskem od městečka k městu. Mírně aktualizovanou publikaci ve skvělé kvalitě vytiskl příbramský PB tisk.

Kniha představila profil třiadvaceti měst a městeček Podbrdského kraje, nikoliv však jen v jejich historii, ale i v mnoha dalších aspektech vzbuzujících zamyšlení i touhu po dalším hlubším poznání míst, kde je čtenář doma.

Města a městečka reprezentují v knize udělené znaky a v obrazové části velké množství dokumentů, fotografií památek i reprodukcí uměleckých děl a listů staré grafiky. Autor tu pochopitelně nezapře svou základní profesi výtvarníka, a tedy každému městu a městečku patří v jeho knížce i celostránková barevná kompozice, tak trochu jeho představa duše onoho místa.

23. 10. 2001 Další úspěchy Kovohutí[editovat]

Kovohutě Příbram už popáté představily svým partnerům a příznivcům, co za uplynulý rok dokázaly. Pásku k nové hale na zpracování odpadů s obsahem drahých kovů přestřihl předseda Senátu Petr Pithart.

Byla představena nově koncipovaná recyklace odpadů s obsahem drahých kovů v rekonstruované budově z 19. století, do které Kovohutě a.s. investovaly 23 milionů korun. Součástí je také nová špičková laboratoř.

S hutním zpracováním surovin s obsahem stříbra, zlata a dalších drahých kovů mají v Kovohutích staleté zkušenosti. V poslední době ale ke klasickým materiálům začíná přibývat čím dál tím větší množství odpadů s elektrotechnickými součástkami, především starých počítačů. Většinou končily na skládkách a nyní je budeme vozit k likvidaci do Kovohutí.

24. 10. 2001 Mezinárodní přehlídka souborů[editovat]

V Příbrami se konala III. Mezinárodní přehlídka dětských pěveckých a tanečních souborů. Tradičními pořadateli akce, kterou zaštiťují starostové Příbrami a Rožmitálu pod Třemšínem a podporuje Ministerstvo zahraničí ČR, byly Společnost přátel východu a Divadlo Příbram.

Při závěrečném galakoncertu vystoupilo celkem tři stovky účinkujících – příbramský soubor Radovánek, kamýcký soubor Kamýček, slovenské soubory, soubory z Ruska, Bulharska a Francie. Nechyběl ani romský soubor z příbramské Waldorfské školy. Celé představení zahájil starosta našeho města Mgr. Josef Vacek.

Děti se představily jako skuteční profesionálové a přeplněné divadlo je odměnilo velkým potleskem.

Opravdovým zážitkem byly kostýmy ruských tanečních souborů, kdy jsme si připadali jako v pohádce.

25. 10. 2001 Vernisáž příbramských výtvarníků[editovat]

Celkem 48 výtvarníků s bydlištěm v Příbrami vystavilo své práce v Galerii Františka Drtikola v Příbrami. Vernisáž zahájil místostarosta PhDr. Vladimír Vepřek, pro dobrou náladu zahrála příbramská skupina Ginevra. Podle slov ředitelky galerie byl o účast na výstavě veliký zájem a všechny žadatele nebylo možno uspokojit. Takže lze předpokládat, že výstava bude mít v budoucnu pokračování. Návštěvnost vernisáže byla rekordní.

Vůbec jsem neměla tušení, kolik talentovaných výtvarníků má naše město. Je moc potěšující, že mezi ně patří i oba naši místostarostové – dr. Vepřek a ing. Ivan Fuksa.

Měsíc pro duši v Knihovně Jana Drdy[editovat]

Během celého měsíce října pořádala Knihovna Jana Drdy akci nazvanou Měsíc pro duši. Obyvatelé Příbrami se tak mohli zastavit v celodenním shonu a potěšit svou duši spoustou zajímavých programů.

Zúčastnila jsem se dvou akcí. První měla název Astrologie a numerologie. Přednášku vedl ing. Vladimír Škach, člen České astrologické společnosti. V zaplněné zasedací místnosti knihovny jsme byli seznámeni s astrologickými znameními a tvorbou horoskopů. Podle data narození jsme se naučili vytvořit numerologickou mřížku, která ukazuje některé oblasti našeho života. S touto mřížkou nyní sklízím velké úspěchy u svých známých.

Závěrečná akce Měsíce pro duši nesla název „Tajemná místa v Čechách“. V Galerii Františka Drtikola přednášel ing. Pavel Kozák. Tento charismatický člověk velice zajímavě hovořil o menhirech, dolmenech a energetických místech v Čechách. Vyprávěl také o našem městě a okolí. Dozvěděli jsme se, že energie baziliky na Svaté Hoře je velmi silná a ojedinělá. Rovněž silnou energii vyzařuje kostel na Makové. Naopak jsme byli varováni před vrchem Plešivec, který vyzařuje zápornou energii a máme se mu raději vyhýbat. Vzhledem k tomu, že jsme byli vychováni tak, abychom nevěřili nadpřirozeným úkazům, odcházeli jsme z přednášky poněkud vyvedeni z míry.

1. 11. 2001 Marila vypadla z poháru[editovat]

Příbramská fotbalová Marila poprvé hrála v Poháru UEFA. Po dobře zahraných zápasech s francouzským Sedanem postoupila do 2. kola. Tady nás čekal řecký celek PAOK Soluň. Po vysoké prohře v Soluni 6:1 se našemu celku podařilo v Příbrami remízovat 2:2. A tím pro nás pohár skončil. Je to škoda, ale není všem dnům konec a příště dopadneme lépe.

Prezident klubu Jaroslav Starka uzavřel na postup sázku na svůj mercedes. Byl proto smutný, že mu automobil zůstal.

7. 11. 2001 Prezentace úprav sídlištní zeleně[editovat]

Městský úřad v Příbrami pořádal veřejnou prezentaci fotodokumentace poznatků k úpravám sídlištní zeleně, které získali zástupci města při nedávné návštěvě německého Norimberku.

S poznatky seznámili účastníky místostarosta města ing. Ivan Fuksa a architekt města Vít Kučera.

Ukázky byly inspirativní a po přizpůsobení se místním podmínkám by mohly být realizovány i v sídlištní zástavbě v Příbrami VII a VIII.

Zajímavé byly především způsoby parkování v sídlišti, úprava balkonů a zeleně, kdy jsou omezovány travnaté porosty. Radnice nabízí zájemcům pomoc při projektování a vydání stavebních povolení. Jsou to další kroky, které pomohou našemu městu k tomu, aby bylo stále krásnější a dobře se v něm žilo.

12. 11. 2001 Návštěva ministra kultury[editovat]

Náš okres navštívil ministr kultury Pavel Dostál.

Prohlédl si budovaný skanzen vesnických staveb ve Vysokém Chlumci, Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše, Divadlo Příbram, Okresní muzeum v Příbrami, bývalý pracovní tábor Vojna v Lešeticích a Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami. Chtěl se přesvědčit, v jakém stavu jsou instituce, které budou převáděny v souvislosti se zrušením okresních úřadů na kraje.

Především se to týká táboru Vojna, protože tam bude ministerstvo během tří let investovat do zbudování památníku zhruba 79 milionů korun. Odpovědný za použití těchto prostředků bude ředitel Okresního muzea v Příbrami dr. Josef Velfl. Ministr konstatoval, že pan ředitel využívá peníze nejlépe jak to jde a zázraky dělá ihned a nemožné na počkání.

Rudné doly a Diamo se sloučily[editovat]

Státní podnik Rudné doly Příbram se z rozhodnutí ministra průmyslu a obchodu sloučil se státním podnikem Diamo. K 31. říjnu byly zrušeny Rudné doly a od 1. listopadu jsou součástí Diama.

Podnik Diamo má závody po celé republice. Od poloviny roku 2000 byly centralizovány odštěpné závody a ve Stráži pod Ralskem je jeden závod s názvem Těžba a úprava uranu. Další odštěpný závod Správa uranových ložisek vznikl v Příbrami. Zredukovalo se ředitelství, které bylo v Příbrami. Nyní sídlí ve Stráži pod Ralskem .

Rudné doly budou mít tři provozy – Příbram, Jeseník a Hodonín. Příbramský závod zůstane pod Správou uranových ložisek.

Zimní stadion slaví třicet let[editovat]

V Příbrami se uskutečnil 7. listopadu slavnostní večer k třicátému výročí otevření zimního stadionu. Na společenskou akci byli pozváni všichni dosud žijící a současní zaměstnanci a další hosté, aby všichni společně zavzpomínali na minulost a srovnali ji se skutečností.

A jaká je historie zimního stadionu ?

V roce 1969 probíhala televizní soutěž mezi městy Kladnem a Příbramí. Tehdy si občané měst dali závazek, že v akci „Z“ vybudují v Kladně plavecký bazén a v Příbrami zimní stadion. Již v druhém pololetí uvedeného roku se začalo se zemními a výkopovými pracemi. Výstavba zařízení si vyžádala značný počet pracovníků a hlavně brigádníků. Dokončení stavby zajistily tehdejší Uranové doly společně se ZRUP. Zimní stadion byl slavnostně otevřen 28. října 1971. Tehdy to byla venkovní ledová plocha, ale o tři roky později byla celá stavba zastřešena.

Nový stacionář v Příbrami[editovat]

Uvolněných prostor po zubní pohotovosti na I. poliklinice v Příbrami využil Okresní výbor svazu lidí postižených civilizačními chorobami k otevření nového stacionáře – klubu. Ten se stal ojedinělým zařízením v České republice, protože všechny zde poskytované služby jsou zdarma.

Hlavní náplní stacionáře bude setkávání lidí s různými zdravotními problémy. Pro ně stacionář nabízí právní poradnu, tématické přednášky a různé kurzy. Rovněž je možno účastnit se cvičení jógy.

Hlavním cílem je, aby zde lidé nalezli místo pro svůj odpočinek, relaxaci, místo pro setkávání se s lékařskými odborníky a řešení svých aktuálních problémů.

Seminář očních lékařů[editovat]

Na očním oddělení příbramské nemocnice se uskutečnil odborný seminář spojený s předváděním operačních postupu u šedého zákalu. Oční oddělení tak využilo 120. výročí založení Všeobecné nemocnice a pozvalo do Příbrami na padesát oftalmologů z celé republiky. Operační postupy mimo jiné předváděli i příbramští lékaři Michal Bodnár a Jiří Vácha. Naše oční oddělení provedlo již několik stovek těchto operací a s jejich výsledky seznámili ostatní lékaře.

Celodenní program se zabýval otázkou, jak předcházet druhotnému šedému zákalu, který vzniká po určité době u poměrně velkého množství operovaných pacientů. V průběhu sympozia se střídaly přednášky, videoprojekce a operace v přímém přenosu.

Úspěchy příbramské judistky[editovat]

Český svaz juda pořádal v Dačicích soutěž o mistra republiky jednotlivců a družstev v kategoriích starších žákyň. Příbramské judo reprezentovala Tereza Todorová.

Přesto, že soutěžila poprvé po třítýdenní nemoci, statečně bojovala a po nervy drásajícím zápase vybojovala bronzovou medaili.

V soutěži družstev hostovala v týmu Femax Drahotuše. Zde Tereza opět zabodovala a její družstvo získalo zlatou medaili a tím i mistrovský titul pro rok 2001.

Terezka svými výkony zaujala a vzápětí dostala pozvání na mezinárodní turnaje do Německa, Itálie, Rakouska a Belgie. V budoucnu o ní určitě budu informovat.

26. 11. 2001 Zajímavý nápad okresního muzea[editovat]

Okresní muzeum v Příbrami se rozhodlo zřídit na Březových Horách povrchovou železniční dráhu. Jízda vláčkem mezi hornickými památkami bude pro návštěvníky jistě velkou atrakcí.

V současné době se návštěvníci přemisťují mezi jednotlivými památkami pěšky nebo automobily. V budoucnu by se vozili vláčkem. Projekt dráhy je ve stádiu jednání. Město by mělo uhradit projekt a položení kolejí. Muzeum by hradilo koleje, vláček a příslušenství. Tím by se výjimečnost a originalita našeho muzea ještě více zviditelnila.

27. 11. 2001 Celostátní konference v Příbrami[editovat]

Na tři sta účastníků zasedlo v budově Okresního úřadu v Příbrami na celostátní konferenci Krajinotvorné programy s mottem „Mysli na budoucnost, chraň přírodu“.

Hlavním tématem konference je především financování programů. Dalšími tématy jsou člověk a voda v krajině a ekologicky stabilní krajina jako prostor pro život.

Na závěr byly pro účastníky připraveny exkurze po památkách Příbramska.

Máme Mistra ČR[editovat]

Dne 10. 11. v Poděbradech na vyhlášení výsledků Mistrovství ČR v automobilovém sportu pro rok 2001 převzali příbramští Pavel Brychca a jeho manželka Jaroslava Brychcová od ministra dopravy titul Mistra ČR jako jedna ze čtyř zdravotně postižených posádek ČR.

Pavel Brychca získal již druhý mistrovský titul za dva roky.

Městské lesy se stanou s.r.o.[editovat]

Zastupitelstvo města Příbram rozhodlo, že se příspěvková organizace Městské lesy přetransformuje na společnost s ručením omezeným. Změna umožní účtovat DPH a tím zlepší její postavení na trhu.

Městské lesy jsou dosud jedinou příspěvkovou organizace, do které město nemusí investovat a přitom přináší městu zisky. Základní jmění společnosti je 200.000,- Kč, které vloží město. To je také výhradním vlastníkem společnosti s tím, že valnou hromadu tvoří rada města

29. 11. 2001 Zahájení adventu[editovat]

V našem městě vznikla jedna krásná tradice, kterou jsme v dobách totality neznali. Jedná se o slavnostní zahájení adventu. Všichni tento den netrpělivě očekáváme.

Celá akce začala hned odpoledne na náměstí TGM, kde děti z příbramských škol zpívaly vánoční písně a donutily spěchající davy k zastavení.

V 17 hodin se konala mše v kostele svatého Jakuba a sloužil ji náš nový pan farář Jiří Pecka. Zajímavé bylo jeho kázání o tom, že nelze vše v životě odkládat …až jednou.., ale naopak, žít se musí právě teď, protože potom už může být pozdě.

V 17.30 hodin pokračoval program v kostele koncertem Komorního smíšeného sboru vedeného místostarostou PhDr. Vladimírem Vepřekem. Jeho vystoupení sklidilo velký potlesk a v zúčastněných navodilo tu správnou vánoční náladu. A pak se účastníci přesunuli na náměstí, kde za doprovodu Souboru svatohorských trubačů slavnostně zahájili advent představitelé města.

Po rozsvícení vánočního stromu, kdy už bylo náměstí zcela zaplněné, začal ohňostroj, který každý rok pořádá firma Špina a synové. Ze střechy okresního úřadu 8 minut létaly gejzíry různých světlic, které prozářily celé náměstí. Překrásný byl zejména závěrečný ohňopád. Představení bylo odměněno velkým potleskem.

Na náměstí vznikla krásná atmosféra a nikomu se nechtělo domů. Ve stáncích se prodával teplý punč a grog, voněly opečené klobásy. Nechyběly ani vánoční perníčky. A tak se tvořily skupinky lidí, kteří se vesele bavili a strávili tak hezký večer. Bylo také možno nakupovat vánoční dárky, neboť obchody v Pražské ulici byly otevřeny do 21 hodin.

U vánočního stromu byla instalována kasička, do níž mohli lidé vhazovat peníze (nejen české, ale i zahraniční, které koncem roku přestanou platit po zavedení platidel euro), které pomohou dětským oddělením příbramských nemocnic. Akce byla úspěšná, vybralo se cca 68.000,- Kč.

Vzdělávací program Evropské unie[editovat]

V Divadle Příbram vystoupili žáci příbramských škol zapojených do vzdělávacího projektu Evropské unie Socrates-Comenius. Připojili se tak ke studentům z partnerských zemí EU v rámci celoevropské propagace a prezentace projektu nazvaném Comenius Week. V divadle předvedly veřejnosti své projekty dvě školy, Gymnázium pod Svatou Horou a 4. základní škola v Příbrami. Studenti gymnázia uvedli části projektů „Revue jako cesta stoletím“ a „Já a umění regionu“. Žáci 4. ZŠ přiblížili návštěvníkům svůj projekt „Lifestyle“, životní styl mladé generace. Zároveň byly v předsálí dovadla umístěny výtvarné práce studentů vztahující se k práci v programech EU.

Zastavení výstavby bytového komplexu[editovat]

Během celého roku informuji o přípravách výstavby bytového komplexu na Drkolnově. Zejména pro mladé lidi v Příbrami tak svitla naděje na vyřešení jejich bytové situace. Ale v závěru roku se vyskytly komplikace, které stavbu zastavily. Rada města musela vyzvat firmu MERA CZECH a.s., generálního dodavatele díla, k zastavení stavebních prací na výstavbě bytového komplexu Triangl na Drkolnově. Důvodem je skutečnost, že vlastní stavební práce byly zahájeny, aniž by město Příbram předalo staveniště.

Od začátku roku 2000 probíhala jednání, uzavíraly se smlouvy, zakládala se sdružení. Jenže na konci tohoto roku bylo vše jinak, protože vyšlo nové nařízení vlády o použití státních dotací na rozvoj bydlení. Podmínky udělení dotace se změnily. K případu se vyžádala stanoviska odborů ministerstva, Státního fondu rozvoje bydlení, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, právní expertízy od renomovaných kanceláří, psala se memoranda a nové návrhy smluv. Nakonec město získalo dotaci ve výši 65 miliónů korun. Další komplikace si vynutily založení Příbramského bytového družstva. Tím však zaniklo původní sdružení a byly tu další komplikace. Rozhodnutí rady zastavit stavbu, vypsat výběrové řízení a požádat fond o převod dotace na příští rok nebylo jednoduché. Starosta města musel učinit jedno z nejsložitějších politických rozhodnutí ve své funkci.

Všichni doufáme, že se celá akce dotáhne do zdárného konce a 165 mladých rodin bude brzy bydlet v nových bytech.

5. 12. 2001 Mikuláš navštívil Příbram[editovat]

Mikulášové, andělé a čerti navštívili naše město. V době mého dětství jsme se tohoto dne báli a nikdo by nás nedonutil vyjít z domu. Se strachem jsme očekávali příchod čertů, takže radost z dárků nebyla dokonalá. Dnes jsou děti úplně jiné. Jsou jich plné ulice, všude bouchají různé rozbušky a celé davy se vrhají na zmíněnou trojici, takže se někdy mohou ocitnout v nebezpečí újmy na zdraví.

Nevím, zda je správné, že děti v sobě nemají žádnou pokoru.

6. 12. 2001 Premiéra v divadle[editovat]

Návštěvníci Divadla Příbram měli možnost shlédnout premiéru představení Dva na koni, jeden na oslu. Tato hra se proslavila především svým filmovým zpracováním s Jaromírem Hanzlíkem a Radoslavem Brzobohatým v hlavních rolích.

Vernisáž v Galerii Františka Drtikola[editovat]

Tento den (6. 12. ) byl plný kulturních událostí. V Galerii Františka Drtikola byly vernisáží zahájeny výstavy dvou umělců.

Milada Hynková vystavuje své tapiserie aradecor. Aradecor je moderní textilní technika na principu netkané textilie Arachné.. Žehlením se vrstva vlny slisuje a několikanásobným prošitím, projehlováním, se vlákna propletou do pevného jutového podkladu. Jedná se skutečně krásná díla, z nichž některá byla prodejná za velmi solidní ceny (kolem 3000,- Kč). Paní Hynková mi prozradila, že vytvoření díla jí někdy trvá i půl roku.

Druhým vystavujícím byl Pavel Piekar, který představil své barevné linoryty s názvem Křížová cesta.

Barevné linoryty vznikají soutiskem jednotlivých linoleí (každá barva má svoji desku), které jsou vyrýpávány jednotlivě a barvy se vzájemně překrývají. Některé barevné tisky jsou tištěny z více než dvaceti desek.

Další úspěšné firmy našeho města[editovat]

V Praze se konala konference s názvem Klíčové faktory úspěchu 2001. Součástí akce byl galakoncert, při němž bylo vyhlášeno sto nejlepších českých firem. Akci zahajoval předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Václav Klaus.

Zároveň byly vyhlášeny společnosti, které získaly ocenění za dynamický růst, informační technologie nebo obranný průmysl. Hodnotily se také úřady práce.

Mezi pěti nejúspěšnějšími úřady práce se na třetí příčce umístil Úřad práce Příbram. Mezi stovkou nejúspěšnějších českých firem získala 88. místo firma IDOS Praha.

Zvýšení ceny za odvoz a likvidaci odpadu[editovat]

Rada města doporučila zastupitelstvu ke schválení vyhlášku o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, užívání a odstraňování komunálního odpadu. Novelizovaný zákon o odpadech od nového roku zvýhodní obce, na jejichž katastru je umístěna skládka.

Firma IDOS, která likviduje komunální odpad, nezdražila. Proto rada navrhla poplatek ve výši 372,- Kč na osobu a rok. Zákonná možnost byla až na cenu 600,- Kč. Způsob platby zůstane zachován. Poplatek musí uhradit každý obyvatel města. Výjimka se vztahuje na pátého a každého dalšího člena rodiny. Ti mají šedesátiprocentní slevu z poplatku. Stejnou slevu mají i děti, které studují mimo Příbram a doloží, že mají přechodné bydliště, například v internátu.

Čtyřčlenná rodina zaplatí od nového roku za odpad 1488,- Kč.

Přečíslování telefonních stanic[editovat]

V termínu od 7. 12. do 9. 12. 2001 došlo v Příbrami k přepojení účastnických telefonních stanic. Přečíslování telefonních stanic bylo provedeno z důvodu úprav a modernizace telekomunikačního zařízení. V praxi to znamená, že před stávajícím číslem se musí vytočit číslo 6.

11. 12. 2001 Příbramské betlémy[editovat]

První patro Galerie Františka Drtikola patřilo výstavě Příbramské betlémy, kterou pořádalo Okresní muzeum Příbram ve spolupráci se spolkem Příbramští betlémáři. Výstavu zahájil ředitel muzea dr. Josef Velfl spolu s Mgr. Blažkovou, která projekt připravila. K poslechu zahráli Svatohorští trubači.

K vidění byly historické i současné betlémy vyřezané ze dřeva nebo vyrobené z jiných materiálů. Velmi hezký byl textilní betlém. K zajímavým patří novodobý betlém příbramských autorů Miroslava Baumgartnera a Milana Hoška, který zachycuje zaniklé části Příbrami a odráží zároveň hornickou tradici města (areál šachty nebo hornická kapela). Novinkou letošní výstavy byly ukázky zařízení hornické domácnosti o vánocích, vánoční pečivo a perníčky.

Součástí vernisáže byl křest knihy s názvem Příbramské vánoce, jesličky a tvůrci betlémů. Autory publikace jsou Drahomíra Daňkovská a Stanislav Sloup.

Nové ceny vodného a stočného[editovat]

Rada města projednala návrh na stanovení ceny vodného a stočného pro rok 2002. Provozovatel vodovodů a kanalizací, firma Aqua Příbram, předložila dvě varianty. Rada se přiklonila k tomu, že vodné bude od 1. ledna 2002 činit 23,60 a stočné 15,90 korun. Celkem bude tedy voda stát 39,50 Kč. Znamená to nárůst o 7,2 procent na jeden metr krychlový.

14. 12. 2001 Vánoční koncert[editovat]

V 19 hodin se konal v Divadle Příbram Vánoční koncert, na kterém vystoupila Příbramská filharmonie a Komorní smíšený sbor pod vedením našeho místostarosty PhDr. Vladimíra Vepřeka.

V první polovině koncertu zazněly skladby Jaroslava Kofroně, Jakuba Jana Ryby, Jiřího Alfonse Richtera a Leopolda Koželuha. Druhá polovina koncertu patřila tradičně České mši vánoční „Hej mistře“ od Jakuba Jana Ryby. Na varhany brilantně hrála Mgr. Vladimíra Štěpánová. Zcela naplněné divadlo bez dechu poslouchalo sólisty Christinu Kluge, Zuzanu Vepřekovou, Jaroslava Mrázka a Karla Bryndu.

Tak krásnou atmosféru a tolik nadšených posluchačů jsem v našem divadle ještě nezažila. Koncert byl prostě úchvatný. Nenašla jsem odvahu rušit vystoupení bleskem fotoaparátu, a proto nemám ani fotodokumentaci.

Euro nám klepe na dveře[editovat]

Jen do konce letošního kalendářního roku a v průběhu prvních dvou měsíců roku následujícího můžeme při cestách do některých zemí Evropské unie ještě používat národní bankovky a mince.

Od 1. ledna 2002 začne v Belgii, Finsku, Francii, Irsku, Itálii, Lucembursku, Německu, Nizozemsku, Portugalsku, Rakousku, Řecku a Španělsku platit nová společná měna – euro.

Euro bude oficiální měnou také v Andoře, Monaku, San Marinu a Vatikánu. Pouze tři členské země Evropské unie si zatím uchovají národní měny – Dánsko, Švédsko a Velká Británie.

17. 12. 2001 Internet na 2. základní škole[editovat]

Na 2. základní škole v Příbrami se uskutečnilo slavnostní otevření nové počítačové učebny v rámci celorepublikového projektu Internet do škol.

Příbramská škola byla vybrána jako první mimopražská škola pro tento projekt. Do ruku 2005 bude škola využívat internetové služby zdarma po celých 24 hodin denně. Podle předem daných kritérií bylo škole přiděleno deset počítačových sestav a jeden server, z čehož osm jich je určeno pro žáky, zbytek pro učitele.

19. 12. 2001 Křest nové knihy[editovat]

Po šesti letech intenzivní práce kolektivu Knihovny Jana Drdy a především hlavního autora slovníku Václava Trantiny se konalo na příbramském Zámečku slavnostní představení Velkého slovníku vědy a kultury příbramského regionu od roku 1945.

Vznik slovníku popsal účastníkům ředitel knihovny Mgr. Václav Chvál a svoji mravenčí práci přiblížil i autor Václav Trantina. Knihu slavnostně pokřtil starosta města Mgr. Josef Vacek.

Cena slovníku je 479,- Kč, na autogramiádě se prodávala za 400,- Kč.

20. 12. 2001 Vánoce v hornickém domku[editovat]

V atraktivním prostředí hornické chalupy připravilo Okresní muzeum v Příbrami – Hornické muzeum na Březových Horách vánoční program.

Návštěvníci mohli sledovat při práci příbramské řezbáře betlémových figurek nebo paní perníkářku přímo při práci. Dále si mohli vyzkoušet malování betlémových figurek, takzvaných chlebáků. Jde o typ figurek, dříve pro Příbram charakteristických, které se vyráběly tlačením směsi žitné mouky, sádry a pilin zadělávané klihovou vodou do forem z břidlice nebo pálené hlíny. Předváděno bylo také lití olova a bylo možno ochutnat tradičního českého kubu. Krásnou atmosféru dokreslily vánoční písně a koledy.

21. 12. 2001 Zimní slunovrat[editovat]

Dnes ve 20 hodin a 19 minut začala zima. A skutečně je taková, jaká má být. Všude kolem je bílo a mráz pěkně štípe do tváří.

24. 12. 2001 Štědrý den[editovat]

Po několika letech, kdy jsme měli vánoce na blátě, se letošní vánoce skutečně vydařily. Z obchodů se pomalu vytratili nakupující, kapři byli upraveni v chutné pokrmy a salát byl správně rozleželý.

V 16.00 hodin odpoledne se na Svaté Hoře, tak jako každý rok, konala slavnostní půlnoční mše. Bazilika byla zcela zaplněna věřícími a páter Stanislav Přibyl celebroval mši. Byly představeny také nové jesličky v nových prostorách. Zatím jsou poměrně malé, ale každým rokem by měly přibývat nové figurky.

Celý večer bylo větrno a mrazivo, takže cestu ze Svaté Hory bylo nutno absolvovat co nejrychleji. Jako každý rok, tak i letos kolem 22.00 hodiny, všem obyvatelům Rynečku zpříjemnili sváteční večer dva trubači, kteří pravidelně zahrají pod okny domů několik nejznámějších koled. Posluchači je vždy odměňují hlasitým potleskem. Letos si zasloužili uznání, protože venku bylo opravdu nepříjemně a oni přesto přišli potěšit.

O půlnoci se konala půlnoční mše v kostele na náměstí TGM.

Lyžařský svah v centru zájmu[editovat]

V těchto opravdu zimních dnech zaznamenal lyžařský svah v Příbrami až pětinásobný nárůst zájemců o tento druh sportovního vyžití. Způsobily to příznivé sněhové podmínky. Vzniklá situace se musela řešit tak, že lyžaři museli dostávat pořadová čísla.

Provozní doba lyžařského svahu je v úterý a ve čtvrtek od 17 do 19 hodin, v sobotu a v neděli od 15 do 17 hodin. Dospělý zaplatí za 1 hodinu 50,- Kč, při umělém osvětlení 70,- Kč. Děti do 15 let mají ceny poloviční.

Vývoj nezaměstnanosti ke konci roku[editovat]

Míra registrované nezaměstnanosti se na okrese Příbram k 28. prosinci opět mírně zvýšila. V evidenci úřadu práce přibylo dalších 33 uchazečů o zaměstnání.

K uvedenému datu je registrováno celkem 4621 uchazečů o zaměstnání, což představuje 8,6 procentní míru nezaměstnanosti. Nejvyšší počet nezaměstnaných je na Rožmitálsku – 10,3 procenta, nejnižší je pak na Sedlčansku – 5,5 procenta.

Na okrese pracuje 232 občanů Slovenské republiky a dalších 750 cizinců. Na jedno volné pracovní místo je evidováno 10,1 uchazečů.

31. 12. 2001 Rok končí[editovat]

Končí první rok nového století a nového tisíciletí. Oslavy v našem městě proběhly v klidu a pohodě. Letos se nekonal žádný velký ohňostroj, pouze skupiny oslavujících zpestřily oblohu různými světlicemi.

Nejvíce práce měli po celé svátky zejména silničáři. Příroda nám nadělila velké množství sněhu a silný vítr a mráz zkomplikovaly situaci. Některé silnice se staly nesjízdnými a vesnice byly odtrženy od světa.


K 31. 12. 2001 má město Příbram 36.186 obyvatel.

K trvalému pobytu se přihlásilo 455 občanů a naopak se odhlásilo 968 občanů. V našem městě bylo uzavřeno celkem 156 sňatků, rozvodů bylo 149. Celkem se narodilo 265 dětí.

Co tyto údaje ukazují?

Ve srovnání se stavem před 10 lety, tj. za rok 1991, došlo k úbytku obyvatel města. V roce 1991 žilo v Příbrami 42.334 obyvatel. Sňatků bylo 411, rozvodů 211 a dětí se narodilo 511. Z toho vyplývá, že počet obyvatel našeho města se neustále snižuje, ubývá sňatků a rodí se stále méně dětí. Tyto nepříznivé úkazy se začaly projevovat od roku 1994 a stále se prohlubují.


Co tento rok znamenal pro naše město? Celkově to byl velmi úspěšný rok. Podařilo se vybudovat nové kruhové objezdy u Flusárny, v bývalých kasárnách 1. máje přibyly nové byty a nebytové prostory, buduje se nový Domov seniorů na Březových Horách, povedla se rekonstrukce fasády Střední průmyslové školy v Příbrami, úspěšně se dokončuje rekonstrukce Waldorfské školy, příbramský fotbalový klub Marila se předvedl v evropském poháru, některé naše firmy se prosadily i na mezinárodní úrovni. Samozřejmě se nepodařilo všechno, ale takový už je život. A co se nepodaří dnes, určitě se povede zítra. Stačí jen chtít.

Tento rok lze hodnotit jako rok, který změnil celý svět. Po teroristických útocích v USA se zvedla vlna lidské sounáležitosti a odporu proti násilí. A to je velká naděje pro budoucnost.