Zákonník zemský království Českého/1893/42

Z Wikizdrojů, volně dostupné knihovny
info
info
Údaje o textu
Titulek: Nařízení c. k. ministeria záležitosti duchovních a vyučování ode dne 26. března 1893, čís. 6372,
Právní oblast: Veřejné právo
Platnost: České království
Zdroj: Soubor:LGBl. Böhmen 1893.djvu
Licence: PD official

Čís. 42.
Nařízení c. k. ministeria záležitosti duchovních a vyučování ode dne 26. března 1893, čís. 6372,

kterým se za příčinou nastávajícíbo ustavení israelitských obcí náboženských v království Českém podle zákona, daného dne 21. března 1890, zák. říš. čís. 57, vydávají prozatímná nařízení po rozumu 29. tohoto zákona v příčině zřízení představenstev náboženských a obstarávání záležitostí obecních v oněch obcích náboženských.

Za příčinou ustavení israelitských obcí náboženských v království Českém, které podle § 2. nařízení ministerského ode dne 10. března 1893, čís. 1021 z r. 1892 (zák. zem. pro království České čís. 39), dnem 1. září 1893 platnosti nabude, nařizuje se tímto po rozumu § 29. zákona, daného dne 21. března 1890, zák. říš. čís. 57, že až do ustavení, pokud se týče do úředního nastoupení zastupitelstev obcí náboženských, kteráž podle stanov ve smyslu dotčeného zákona sdělaných a státnímu schválení podléhajících nově voliti bude, platiti budou co do zřízení představenstev obcí náboženských, jakož i co do obstarávání záležitostí obcí náboženských ustanovení následující:

§ 1. 

V každé z následujících israelitských obcí náboženských, které nově zřízeny budou, totiž v Hořicích, v Krumlově, v Podmoklech a v Rumburku zřízen bude volbou prozatímný výbor obce náboženské ze sedmi členův.

Výbor obce náboženské spravovati bude záležitosti obce náboženské a usnáší se v příčině té nadpoloviční většinou hlasů ve schůzích, konaných pod předsednictvím představeného obce náboženské.

Ku provádění těchto usnesení, pak k vyřizování běžných záležitostí a k zastupování obce náboženské na venek volí výbor obce náboženské ze středu svého většinou hlasů představenstvo obce náboženské, které se skládá ze tří členův, totiž z představeného obce náboženské, jeho náměstka a přísedícího. Při rovnosti hlasů rozhodne los.

Volba výboru obce náboženské koná se v sídle obce náboženské, přímo ode všech k volbě oprávněných členův obce náboženské a v jediném sboru volicím.

Při zavedení a provedení této volby platiti budou, položíc za základ ustanovení § 9., odst. 3. a 4. zákona, daného dne 21. března 1890, zák. říš. čís. 57, o aktivním a passivním právu voličském, obdobně ustanovení politického obecního řádu volebního pro Čechy ode dne 16. dubna 1864, z. z. č. 7.

Vykonati přípravy k volbě, sdělati a vyložiti seznam voličů, rozhodovati o reklamacích a vyhlásiti dobu volby náleží komitétu, jenž k účelu tomu zřízen bude. Komitét tento skládá se ze tří členův, jež okresní hejtman (§ 5.) povolá z těch voličův obce náboženské, u nichž jsou podmínky volitelnosti.

Členové komitétu volí ze sebe většinou hlasů předsedu; nedocílí-li se většiny takové, rozhodne los.

Volbu samu zahájí u přítomnosti nejméně dvaceti voličů předseda komitétu volbou komise volební, která se skládá z pěti členů. Předseda komitétu vstupuje do komise této jako člen, ostatní čtyry členy komise volí voličové na počátku volby přítomní z přítomných volitelných členův obce náboženské většinou hlasů; při rovnosti hlasů rozhodne los.

Členové komise volební volí ze sebe většinou hlasů předsedu; nedocílí-li se většiny takové, rozhodne los.

Komisi volební náleží, aby řídila volbu.

Co se týče námitek, které by snad podány byly proti tomu, jak se při volbě před se šlo, platiti budou obdobně ustanovení § 32. politického obecního řádu volebního pro Čechy s tou změnou, že o námitkách těchto v první stolici rozhoduje okresní hejtmanství.

O rekursech, které by podány byly, rozhoduje místodržitelství s konečnou platností.

Co se týče volby představenstva obce náboženské ze středu výboru obce náboženské, platiti budou obdobně dotyčné předpisy druhé hlavy politického obecního řádu volebního pro Čechy.

Po vykonané volbě buďtež zvolení členové představenstva podle předpisu § 9., poslední odstavec zákona, daného dne 21. března 1890. zák. říš. čís. 57, oznámeni c. k. okresnímu hejtmanství. Výbor obce náboženské, který takto zvolen byl a se ustavil, započne úřední činnost svou dnem 1. září 1893.

§ 2. 

V následujících israelitiských obcích náboženských, které v trvání svém podstatně budou přetvořeny a to v obcích náboženských: Berounu, Bilině, Falknově, Hoře Kutné, Horách Kašperských, Hořovicích, Chomútově, Chotěboři, Jablonci, Janovicích Uhlířských, Kadani, Kamenici, Klatovech, Kolinci, Kouřimi, Liberci, Lípě České, Luži, Městci Hežmanovu, Mostu, Nýrsku, Pacově, Pelhřimově, Řečici Kardašově, Sušici, Teplicích, Třeboni a Žluticích vykonány budou nové volby zastupitelstva obce náboženské v dosavadní spůsobě a počtu členův.

Tato nová volba zavedena a provedena buď pro celý přetvořený obvod obce náboženské na základě ustanovení § 9., odstavec 3. a 4. zákona daného dne 21. března 1890, zák. říš. čís. 57, o aktivním a passivním právu voličském, a sluší při tom před se jíti především dle ustanovení platných stanov, anebo kdyby jich nebylo, podle předpisů politického obecního řádu volebního pro Čechy ode dne 16. dubna 1864, zák. zem. čís. 7, jichž obdobně užiti jest.

Nové volby vykonány buďtež v síle přetvořené obce náboženské. Zavésti a provésti volbu náleží představenstvům obcí náboženských, která tam nyní úřadují.

Po vykonané volbě buďtež zvolení noví členové představenstva podle předpisu § 9., poslední odstavec zákona, daného dne 21. března 1890, zák. říš. čís. 57, oznámeni c. k. okresnímu hejtmanství.

Co se týče námitek, které by snad podány byly proti tomu, jak se při volbě před se šlo, platiti budou obdobné předpisy § 32. politického obecního řádu volebního pro Čechy s tou změnou, že o námitkých takových rozhoduje v první stolici okresní hejtmanství.

O rekursech, které by podány byly, rozhoduje místodržitelství s konečnou platností.

Zastupitelstva obcí náboženských, která nyní úřadují v obvodu přetvořených obcí náboženských setrvají v úřadě a v činnosti své do konce srpna 1893.

Od 1. září 1893 počínajíc má v každé z přetvořených obcí náboženských nově zvolené zastupitelstvo obce náboženské převzíti zastupování přetvořené obce náboženské a obstarávání záležitostí jejích.

§ 3. 

Ve všech israelitských obcích náboženských, které v §§. 1. a 2. nejsou uvedeny, setrvají zastupitelstva obcí náboženských, která 1. srpna 1893 úřadují, pokud se týče, kdyby se právě konaly nové volby, která vyšla z těchto voleb, také nadále přes 1. září 1893 prozatímně v úřadě a v činnosti své.

§ 4. 

Okresním hejtmanstvím náleží, aby hleděla k tomu, aby nové volby, jež podle ustanovení §§ 1. a 2. tohoto nařízení vykonány býti mají, zavedeny i provedeny byly v čas tak, aby nově zvolená prozatímná zastupitelstva obcí náboženských ihned dne 1. září 1893 v činnost vstoupiti mohla.

§ 5. 

Vykonávati řízení úřední, která v předcházejících paragrafech přikázána jsou okresním hejtmanstvím, náleží tomu okresnímu hejtmanství, v jehož úředním okresu nově organisována obec náboženská má sídlo své, v příčině náboženské obce liberecké jest to okresní hejtmanství v Liberci.

§ 6. 

Podrobnější nařízení o tom, jak sdělány býti mají nové stanovy, pokud se týče jak přepracovány býti mají nynější stanovy pro israelitské obce náboženské po rozumu §§ 28. a 29. zákona, daného dne 21. března 1890, zák. říš. čís. 57, vydána budou později, při čemž zároveň ustanovena bude lhůta, ve které osnovy stanov těchto úřadu státnímu ke schválení předloženy býti musí.

Gautsch v. r.