Národní listy/1908/27. října (odpolední vydání)/První český Marathon

Z Wikizdrojů, volně dostupné knihovny
Údaje o textu
Titulek: První český Marathon
Autor: neuveden
Zdroj: Národní listy, rubrika Sportovní věstník
Národní knihovna České republiky
Vydáno: 27. října 1908, odpolední vydání
Licence: PD anon 70
Související na Wikidatech: maratonský běh

V neděli se konečně S. K. Slavii podařilo uskutečniti první český Marathon. Učinila to s úspěchem přímo neočekávaným. Závod vzbudil rozruch po celém kraji, kterým vedl a učinil pro popularisaci klasického sportu, jímž běh jest, mnohem více než mnohý athletický podnik jiný. Silniční závody převadějí sportovní výkon, abychom tak řekli, na půdu praktickou, přibližují sport nejširšímu obecenstvu, jsou mu pochopitelny, poněvadž mnohý z diváků závodní trať již prošel a z vlastní zkušenosti tudíž posuzuje závodníkův výkon, ony konečně imponují i obecenstvu velikým aparátem výpravným.

Nedělní Marathon, výborně inscenován, byl vzorem po teto stránce. Šest běžců bylo obsluhováno nejméně dvaceti cyklisty, provázeno čtyřmi automobily a dvěma íiakry. Příchod závodníků uprostřed houíce cyklistů s grandiosní silhouetou automobilu v pozadí ovsem vzbouřil obecenstvo, které bylo uvedeno v nadšený úžas, jenž podle temperamentu se i projevoval tu nadšenými pozdravy, tu litováním, »chudáčků«.

Zájem a nadšení vyvrcholily ovšem u cíle, v Dobříši: Bylť to kníže Colloredo-Mannsfeld, jenž založením drahocenného vyzývacího poháru dal k závodu takřka podnět a způsobil, že zvolena trať Smíchov—Dobříš, v jejíž 40 km. jest nahromaděno tolik obtíží, ale i tolik krajinného vděku, že nelze najíti hned tak vhodnější trati marathonské. Na rozdíl od leckterých sportovních mecenášů, kteří svůj dar provázejí urážlivým ignorováním podniku samého, se dostavil kníže se svou chotí a hostmi francouzskými a anglickými k cíli a sám odevzdal vítězi cenu s vhodným proslovem.

Závod Praha—Dobříš jest neobyčejně obtížný už svou tratí. V neděli byl stižen prudkým větrem, jehož nepříjemný vliv dvojnásob nepříjemně pociťován proto, že vítr se co chvíli měnil, přicházeje brzy s té brzy s oné strany. Při bezvětří by se den jako nedělní hodil přímo ideálně k závodu. Opakuje se zkušenost z letošních anglických Marathonů; při olympickém vedro působilo přímo vražedně na závodníky. Při závodě Ewening News říjnová temperatura měla blahodární vliv na výkony i kondici závodníků. Na prospěch českému Marathonu jest zajisté i to, že trať jeho vede z valné části lesy, jichž vzduch velmi příznivě působil na závodníky.

Provedení závodu dlužno vzdáti plnou chválu. Bylo ovšem usnadněno poměrně malým počtem startujících avšak na druhé straně stiženo novostí podniku. Kdo sledoval, jako my, závod od smíchovského nádraží až do nádherného zámeckého parku dobříšského, s potěšením viděl, jak různé sporty se vzájemně podporují. Kolo a automobil prokázaly závodu platné služby. Společnost průvodčích na kolech povzbuzovala závodníky a zejména v kopcích vzpružovala jejich sebevědomí, poněvadž tam se cyklistům mnohem hůře jelo než závodníkům klusalo. Automobily se uplatnily hned v několika místech. Brasier starosty Slavie inž. Kruliše, jenž — mimochodem řečeno — demonstroval ad oculos vhodnost Stepneyova reservního kola, jeda na něm 135 kilom., zachránil výsledek závodu tím, že v čas dopravil k cíli měřiče času. Úřední měřič času, jenž se svěřil obyčejnému fiakru, dorazil k cíli teprve, když Nejedlý a tuším, že i Snopek v zámecké lázni se zotavovali z námahy závodu. Autofiakr Laurin & Klement (čtyrválcový 14/16 k. s.) byl největší oporou žurnalistiky, které umožnil sledovati závod do nejmenších podrobností.

Totéž platí o autofiakru páně Samkově, ostatně rovněž Laurin & Klement 14/16 k. s., v jehož pohodlné karosserii pracovali svorně vedle sebe zástupce pořadatelského výboru p. O. Bohutínský a náš zpravodaj. Vděčně vzpomínati budou čtvrtého automobilu p. Kudlizce jun. (Laurin & Klement 14/16 k. s.) Nejedlý a Snopek, neboť je provázel krok za krokem a když přepadeni byli zákeřnými křečemi, vrátil se ke spožděnému fiakru a přivezl jim maséra. Naproti tomu se na trati tak dlouhé a kopčité neosvědčily »ovesné motory«. Přijelyť — jak se říká — svlékat pana pátera. Těchto zkušeností bude dbáti pořadatelům všech příštích závodů na delší trati.

Nejjasnější moment závodu jest shrnut ve větě »šest startujících, šest u cíle«. Toť výsledek, kterého neočekávali nejhorkokrevnější optimisté. Spoléháno na Nejedlého a Snopka, že v nejhorším případě »zachrání« závod. Máme hluboký respekt k výkonům prvních tří, ale ještě většího uznání zasluhují ti, kdož doběhli závod, v němž jim více nekynulo jiné odměny než vědomí vykonané sportovní povinnosti a statečný Klíma, který nemoha se pro churavost přihlásiti dříve než u startu, šel do závodu hned mimo soutěž.

Nejedlý jest vítězem prvního českého Marathonu, proběhnuv 40 km, které dělí Smíchov aDobříš, za 3 hod. 22 mm. 60 vteřin. Toť čas lepší, než který běžel v olympickém Marathonu o dva km sice delším, ale mnohem snazším svou tratí. Důkaz, že starý mistr nejen neklesá, nýbrž dokonce roste. U večer triumfálního dne mluvit o odstoupení, jako k nám mluvil Nejedlý na Dobříši, se nám zdá za takovýchto okolností skoro nemístno. Myslíme, že Nejedly neřekl v neděli své poslední slovo a těšíme se ještě na mnohý heroický zápas jeho s Dvořákem a Snopkem, kteří trhají jeho doménu s různých stran.

Na druhém místě vidíme Snopka v čase 3:26:18. Potěšitelný zjev tenhle Snopek, jenž ve svých 32 letech navazuje na athletickou kariru před mnoha lety opuštěnou, velikolepým soubojem s Nejedlým po 35 km trvajícím a končí závod na trati Praha—Dobříš spurtem, jakým se dobíhá mnohý závod na anglickou míli. Třetí jest mladý Smíchovan Kejha za 3:60:18. Běžec spolehliví jako chronometr a jeden z těch udatných, kteří desetkrát distancováni svými konkurenty, vždy znovu a znovu podstupují boj. Čtvrtým jest za 4:02:35 Klíma. Začátek jeho závodu nebyl nikterak mnohoslibný. Hned za startem byl předstižen všemi soupeři. V Baních dostihl Landu a zlepšuje s každým kilometrem svou posici, dopracoval se na čtvrté místo. Druhý Vyšehraďan Pičman setřásl v Zbraslavské aleji Landu, v dobrém tempu prošel Baněmi a přibližoval se jednu chvíli už Kejhovi, když tu v polovici závodu byl napaden návalem únavy, který jej zbavil třetího místa. Landa zůstal věren své pověsti běžce, jenž sice postrádá pružnosti, ale za to má vytrvalost téměř neomezenou.

U startu u smíchovského nádraží se shromáždilo množství členstva sportovních klubů. Zejména byli přítomni vrchní rozhodčí dr. Jiří Guth, úř. měřič času p. O. Krajíček, jediný z měřičů delegovaných Č. A. A. U., místostarosta Slavie p. L. Dyk, člen záv. výboru pan O. Bohutínský, četná deputace S. K. Smíchova, p. F. Fehrer z Č. K. V. na Smíchově, pan Kuška z V K. Slavie, mnoho cyklistů z Č. S. K. Vyšehrad 1907, kteří provázeli běžce, několik dam a pánů z Č. K. V. Král. Vinohrady, zástupci sportovní žurnalistiky a j. v. Za energického řízení předsedy záv. výboru inž. Kruliše vykonány rychle přípravy ke startu, k němuž nastupují : Nejedlý (S. K. Slavia), Snopek (Čechie, Karlínu), Kejha st. (S. K. Smíchov), Pičman (Čes. sport. klub Vyšehrad), Landa (Č. A. & F. K.) a K. Klíma (A. K. Vyšehrad), který hlášen teprve o startu běží bez nároku na cenu.

Na trati. Přesně o 12. hod. se vydátvají závodníci, provázeni kolaři, svižným klusem na cestu. Do Zlíchova vede Kejha, sledován Nejedlým, za kterým v malé vzdálenosti Snopek a Landa, Klíma volným tempem as 200 m. zpět. Do Chuchle dobíhají Nejedlý, Snopek a Kejha ve 12 hod. 16 min. 20 vt., Pičman a Landa ve 12 hod. 20 min. Za Chuchlí přebírá Nejedlý vedení, sledován Snopkem a Kejhou. Značný protivítr stěžuje valně běh závodníkům. Most přes Berounku u Lahovic dostihují Nejediý a Snopek ve 12:32:30, Kejha ve 12:33. Ostatní tři závodníci značně pozadu. Náměstí ve Zbraslavi u km. 11,2 probíhají Nejedlý a Snopek ve 12:43, Kejha svižným tempem zmenšil distanci za vedoucími na 40 m. Na úpatí Špejcharu jsou tito tři již pohromadě, zde Kejha převezme vedení a ostře běží kopec. V polovině kopce přidává Nejedlý, Kejha však udrží si vedení a dostihuje vrchol Špejcharu 12,100 km. ve 12:45:45 a zvětšuje svůj náskok před Nejedlým a Snopkem as na 200 m. Kejha běží 15 km. v lese nad Baněmi přesně za 1 hodinu, Nejedlý a Snopek za 1:01:27. V zatáčce as ve 14. km. objevuje se Pičman v 1 hod. 05 min. V kopci před Jílovištěm dostihuje Snopek Kejhu, ujímá se vedení. Nejedlý as o 20 m. zpět.

Polovice závodu (20 km.). 1. Snopek za 1:22:15, 2. Nejedlý po 30 vteřinách, 3. Kejha za 1:24:05. Daleko za nimi přichází jako čtvrtý Pičman, jenž v chůzi se posiluje jídlem a mírným douškem červeného vína. O Klímovi oznamuje cyklista, že v Baních dostihl Landu, s nímž společně, střídaje poklus s chůzí, spěje k dálému cíli. Nejedlému se zatím podařilo u 21. km. dostihnouti Snopka. Na 24. km. Kejha si odpočívá chůzí.

Mníšek je vzbouřen. Staří i mladí opustili své domovy a vroubí hustým špalírem silnici, tak že jen vytrvalému užívání výstražných signálů lze děkovati, že nikdo nepřišel v drsný dotek s ochranným plechem automobilů, ostatně zvolna jen se šinoucích. Mezi obecenstvem jsme spozorovali i starostu Č. O. S. p. dra. Scheinera, jenž na kole podnikl vyjížďku ke kritickému bodu závodu. Nejedlý i Snopek vcházeji do Mníšku krokem a u studnice na ulici hasí žízeň a omývají si obličeje. Po chvilce volným krokem vystupují na příkrou serpentinu obec protínající. Jest 1 hod. 51 min. s poledne. Jednu minutu před 2. bod. dostihuje Mníšku Kejha, jenž ai stěžuje na křeč, která ho postihla v 22. km. I on jde krokem do prudkého vrchu. Za Mníškem Nejedlý a Snopek přijímají poprvé dobrodiní masáže, kterou jim z nedostatku odborného maséra poskytují dva zpravodajové. Společně dobíhají Malé Svaté Hory, za níž asi v 32. km. Nejedlý činí pokus setřásti svého tvrdošíjného soupeře s tím úspěchem, že v 33. km. má 100 m. výhody. Zatím dovezl automobil maséra, jehož rukám se svěřuje Nejedlý na 34,4 km. a Snopek o 200 m. dále.

Souboj Nejedlého se Snopkem rozhodnut u vchodu do Voznice, kde Nejedlý používá prudkého svahu k mocnému spurtu. Snopek, který jest v nevýhodě naprostou neznalostí závodní trati a nepoměrně menší routinou závodnickou, jest definitivně odkázán na druhé místo, neboť Nejedlý dobře soustředil do zbývajících 5 km všechno úsilí.

V Dobříši jsou očekáváni závodníci přečetným obecenstvem, které jen stěží lze přiměti k tomu, aby ponechalo aspoň úzkou uličku pro četné cyklisty a několik motocyklistů, kteří vesměs oznamují, že Nejedlý se blíží jako nepochybný už vítěz. Cíl jest položen do krásného zámeckého parku dobříšského, kde závodníky očekává kněžna a kníže Colloredo-Mannsfeldovi a několik hostí, francouzských to a anglických šlechticů, kteří se živým zájmem se vyptávají na rozvoj sportovního a také tělocvičného ruchu v Čechách, v čemž se jim dostává náležitých informací od starosty S. K. S. inž. Kruliše s předs. Č. O. V. dra. Jiřího Gutha.

Vlna probíhá zástupem, když na vrchu nad rybníkem se ozvou dva výstřely, oznamující, že vítěz se blíží. Na kopci se zabělá bílý sveatr Nejedlého, jehož drobná postava ostře kontrastuje s černou velkou massou průvodního automobilu. Kolem nich roj cyklistů a v poklusu hejno dobříšské omladiny. Hbitým klusem probíhá úzkou uličkou mezi davy, zabíhá širokými vraty na úpravnou cestu nádherného parku zámeckého, kde u cíle nadlidské cesty kyne veřejně vystavena čestná cena protektora závodu. Když byl vítěz představen knížecím manželům, odevzdal mu kníže s českým oslovením cenný stříbrný pohár. Za 2½ min. probíhá cílem v krásném spurtu statečný Snopek. Plných 25 min. minulo, než cíle dostihl Kejha. Po dalších 12 min. přivítáni Klíma, Pičman a Landa, kteří krátce za sebou dobíhají.