Muni/2016/září/Seriál: Studentské spolky. Zapojte se do lemuřího zpravodajství

Z Wikizdrojů, volně dostupné knihovny
Údaje o textu
Titulek: Seriál: Studentské spolky. Zapojte se do lemuřího zpravodajství
Autor: Masarykova univerzita, Martin Vérteši
Zdroj: Muni : měsíčník Masarykovy univerzity, září 2016. S. 17. Dostupné online. ISSN 1801-0806
Vydáno: 19. září 2016
Licence: CC BY 3.0

Psát články může každý, ale šanci zveřejňovat je někde, kde si je přečte spousta lidí, vám jen tak někdo nedá. Pokud ve vás dřímá nenaplněná touha předávat informace a myšlenky mezi čtenáře nebo třeba studujete žurnalistiku a hledáte médium, kde začnete svou hvězdnou kariéru, je tady právě pro vás LeMUr.

Studentský zpravodajský portál s tímto názvem přijímá do své redakce všechny studenty se zájmem o psaní a dává jim prostor na svém webu. Každý měsíc si jej přečte pět tisíc lidí nejen z Masarykovy univerzity.

Jádro redakce je složeno zhruba z deseti studentů a každý semestr se přidávají noví zájemci, kteří pak ve spolku vydrží různě dlouhou dobu. „Snažíme se fungovat jako klasická redakce, máme tedy šéfredaktora, editory a redaktory, ale také korektory a fotografy,“ vyjmenovává šéfredaktorka LeMUru Jitka Janů.

„Poslední rok byl specifický tím, že byla většina redakce tvořena žurnalisty, dáváme ale prostor posluchačům všech fakult a rádi bychom složení redakce zase víc namixovali,“ dodává.

Webový portál vznikl v roce 2009 a od té doby informuje především o dění na univerzitě, o kulturních a společenských akcích v Brně, zve studenty na zajímavé přednášky nebo do studentských klubů či přináší autorské názory na nejrůznější témata.

„Každý redaktor píše tolik článků, kolik sám zvládne. Většinou nikdo nepřesáhne dva delší texty za měsíc,“ upřesňuje náročnost práce Janů. V průběhu semestru svolává redakční porady jednou týdně, redakce sídlí v prostorách nakladatelství Munipress na Rybkově 19.

Že jste zatím nenapsali vůbec žádný článek? Nevadí, v redakci vám nejprve zadají něco jednoduššího a postupně vás všechno naučí.

„Každý redaktor konzultuje své články s příslušným editorem, ten mu dává zpětnou vazbu, a i úplného nováčka tak postupně dovede na slušnou novinářskou úroveň. Ti nejlepší se stávají editory pro jednotlivé rubriky,“ popisuje studentka, která v redakci začínala v roli redaktorky a vypracovala se až na šéfredaktorku.