Muni/2016/září/6 výmluv, proč nejet na Erasmus

Z Wikizdrojů, volně dostupné knihovny
Údaje o textu
Titulek: 6 výmluv, proč nejet na Erasmus
Autor: Masarykova univerzita, Irena Diatelová
Zdroj: Muni : měsíčník Masarykovy univerzity,. září 2016. S. 16. Dostupné online. ISSN 1801-0806
Vydáno: 19. září 2016
Licence: CC BY 3.0

Příležitost vyjet do zahraničí za studiem nebo na stáž má každý vysokoškolský student, stačí si podat přihlášku a úspěšně projít výběrovým řízením (což nebývá problém). Spousta lidí si ale dokáže najít hned několik výmluv, proč nejet. Většinou jde o malichernosti, kvůli kterým nestojí za to tuhle šanci zahodit.

1. K ničemu mi to nebude

Jednou z věcí, na kterou vysokoškolští studenti nejčastěji vzpomínají, jsou jejich zahraniční studijní pobyty. Semestr nebo dva na zahraniční univerzitě vám nejenom zlepší angličtinu či jiný cizí jazyk, ale také získáte nové přátele z celého světa i cenné políčko do životopisu, které vás odliší od ostatních – přece jenom, diplom už dneska nestačí. Zahraniční zkušenost o vás taky zaměstnavateli řekne spoustu věcí, třeba to, že jste samostatní a nebojíte se změn.

2. Neumím dobře anglicky

Odjet do země, kde se nemluví česky, a být odkázán jenom na komunikaci v angličtině, je možná nejlepší způsob, jak se přinutit ke zlepšení. Uvidíte, že na konci pobytu na tom budete líp než na začátku – vždyť motivace a příležitostí kolem sebe budete mít víc než doma.

3. Nechci prodlužovat studium

Vyjet na semestr do zahraničí neznamená, že automaticky prodlužujete. Absolvované předměty související s oborem si můžete nechat uznat minimálně jako povinně volitelné B kredity. A jestli už od začátku studia víte, že chcete někam jet, povinné A předměty si můžete doma zapsat i semestr nebo dva dopředu, případně je absolvovat na dálku. Když se chce, všechno jde.

4. Nemám peníze

Masarykova univerzita podporuje studijní, výzkumné i praktické zahraniční pobyty svých studentů stipendiem. Například stipendium nejpopulárnějšího programu Erasmus+ se pohybuje od 300 do 500 eur za měsíc pro studijní pobyty a od 400 do 600 eur za měsíc na stáže. Stipendium sice nepokryje veškeré náklady a ani to tak nemá být, přesto je to velmi slušný základ. Řada studentů si navíc na cestování šetří dopředu, popřípadě si na místě najde menší brigádu. Zvlášť v zemích Evropské unie to je s papírováním jednodušší. Studenti se specifickými potřebami a sociálně znevýhodnění studenti mohou žádat o navýšení grantu.

5. Mám přítele/přítelkyni

Odloučení od rodiny, přátel i partnera není jednoduché, ale semestr vám uteče jako voda a komunikace na dálku nikdy nebyla jednodušší než dnes. Navíc s nízkonákladovými leteckými společnostmi a se můžete vidět skoro kdykoliv.

6. Nechce se mi nic zjišťovat Pokud se vám nechce hledat informace o možnostech výjezdu do zahraničí, přijďte na Mobilitní týden MU s názvem Keep Moving, který od 4. do 6. října pořádá Centrum zahraniční spolupráce Masarykovy univerzity. Nabídne přednášky studentů i odborníků z praxe.