Muni/2016/prosinec/Studenti vytvořili aplikaci pro brněnskou zoo

Z Wikizdrojů, volně dostupné knihovny
Údaje o textu
Titulek: Studenti vytvořili aplikaci pro brněnskou zoo
Autor: Masarykova univerzita, Ema Wiesnerová
Zdroj: Muni : měsíčník Masarykovy univerzity, prosinec 2016. S. 3. Dostupné online. ISSN 1801-0806
Vydáno: 13. prosince 2016
Licence: CC BY 3.0

Jak asi přemýšlí divoká kočka a co si povídají rosomáci? Přiblížit zvířata žijící v brněnské zoologické zahradě dětem i dospělým se rozhodli studenti počítačové lingvistiky z filozofické fakulty. Během roku a půl vytvořili mobilní aplikaci, v níž zájemci najdou podrobný popis desítek druhů zvířat.

Aplikace s názvem Zoo Brno pro mobilní telefony se systémy Android i iOS nenabízí jen suchá fakta o zvířatech, ale především specifické informace o obyvatelích expozic a jejich fotografie. „Doufám, že lidé díky tomu už nebudou míjet výběhy, kde zrovna není žádné zvíře,“ uvedla Dana Hlaváčková, která studenty na fakultě vede.

„Nápad na aplikaci vznikl spontánně loni na jaře, když u nás byli studenti na exkurzi. Návštěvníky totiž často kromě základního popisu zvířete u výběhu zajímá také to, jak se konkrétní zvíře jmenuje, co má rádo nebo kde se nejčastěji ve své expozici schovává,“ řekla mluvčí Zoo Brno Monika Brindzáková.

Novinku si návštěvníci zoo mohou vyzkoušet od prosince. Bude fungovat buď na principu hledání v seznamu, nebo za pomoci QR kódů umístěných u výběhů.

„Studenti psali texty kreativně, u každého zvířete vytvořili odbornější povídání pro dospělé a kratší a hravější pro děti. Dělali také korektury textů a překlady do angličtiny pro chystanou cizojazyčnou verzi,“ řekla Hlaváčková s tím, že aplikace vznikla v rámci předmětů zaměřených na praktické využití takzvané počítačové lingvistiky.

„Byla jsem asi čtyřikrát v zoo, abych se dozvěděla o zvířatech co nejvíc. Pak jsem se snažila rozlišit, co je zajímavé pro děti a co pro dospělé, a vymyslet příběh či rozhovor,“ uvedla studentka Běla Šebestová, která se na práci podílela. Její kolega Richard Holaj se pak s kreativními texty potýkal při překladu. „Bylo to hodně náročné, protože popisy jsou plné slovních hříček. Někdy jsme je bohužel museli vynechat nebo změnit,“ uvedl Holaj.

Na tvorbě aplikace se podílelo celkem 24 studentů. Aplikaci naprogramoval Marek Grác a design měl na starosti Kevin Scherrer.

V první fázi chtějí studenti zveřejnit popisy asi sedmdesáti zvířat, celkem jich mají zpracovat 130. Na vzniku aplikace se vedle jejich domovské fakulty podílelo také Centrum pro transfer technologií MU. Obě instituce poskytly peníze a podporu potřebnou pro uvedení aplikace do provozu.