Muni/2016/prosinec/Celebrio skončilo nezdarem. Zakladatelé jsou úspěšní jinde

Z Wikizdrojů, volně dostupné knihovny
Údaje o textu
Titulek: Celebrio skončilo nezdarem. Zakladatelé jsou úspěšní jinde
Autor: Masarykova univerzita, Martina Fojtů
Zdroj: Muni : měsíčník Masarykovy univerzity, prosinec 2016. S. 5. Dostupné online. ISSN 1801-0806
Vydáno: 13. prosince 2016
Licence: CC BY 3.0

Vybudovat velkou firmu, získat uznání, slávu, peníze. Aspoň o jednom z toho sní každý start-upista. Následující řádky jsou o partě kluků z fakulty informatiky, kteří o tom snili také. A měli k tomu nakročeno. Jenže pak se to s dobře rozjetou firmou zvrtlo. Propadák? Ale kdeže. Neúspěch. Tak trochu. I když…

„Pokud to měříme přes cokoliv, tak jsme byli úspěšní. Začali jsme reálně prodávat, měli reálné zákazníky, vydělali jsme peníze, získali jméno, spoustu mediálního pokrytí, což se pak projevovalo i v tom, kam jsme se dostali a jak jsme si hledali práci,“ vzpomíná Martin Novák, jeden ze zakladatelů společnosti Celebrio, jež produkovala operační systém pro seniory, kteří tak mohli počítače nebo tablety ovládat intuitivněji.

Firma, kterou založil se čtyřmi spolužáky, se zrodila jako klasický studentský nápad někdy v roce 2011. Myšlenka nadchla porotce českých technologických soutěží a úspěšně prošla startovacím programem Jihomoravského inovačního centra, až se z ní stala skutečně firma.

Ještě před třemi lety její produkt nabízel internetový prodejce Alza.cz. Pak ale zmizel ze světa. „I když jsme pořád byli studentská firma, tak jsme těsně před začátkem prodejů na Alze pustili svého investora a byli díky prodejům soběstační. Chtěli jsme dál růst a v tom nás oslovila jedna z největších internetových firem v Česku, že by od nás koupili majoritu,“ popisuje Novák.

Spolu s kolegy se začali připravovat na nové poměry, jenže pak bum a ticho. Firma uhnula od smlouvy dva týdny před podpisem, protože vedení změnilo svoje priority pro předvánoční trh. „Postavilo nás to do bodu, kdy jsme si mohli buď vzít úvěry a zainvestovat se sami, nebo najít někoho jiného. Na to druhé nebyl čas, a tak jsme se rozhodli, že zachováme uživatelskou podporu a raději skončíme, aby nám nezůstaly dluhy,“ doplňuje Novák, který uznává, že z celého příběhu pořád cítí trochu pachuť.

Ale s odstupem času ho vnímá pozitivněji a pozitivněji. Všichni jeho kolegové si díky této zkušenosti a referencím našli dobrou práci. Tři skončili ve Velké Británii, jeden pracuje pro brněnskou společnost Kentico. Konkrétně Novák se nedávno přestěhoval do Texasu, kde je programovým manažerem společnosti SolarWinds.

Ze zkušenosti s Celebrio si podle vlastních slov odnesl hlavně to, že taková firma je od začátku nejvíc závislá na lidech, kteří ji vedou. Produkt se dá vylepšovat, ale tvůrce vyměnit nejde. A dobré je myslet i na to, že je potřeba mít aspoň dva tahouny: někoho, kdo bude rozumět produktu, a někoho, kdo povede firmu.