Muni/2016/listopad/Rok v USA: Nejlepší dárek od Muni

Z Wikizdrojů, volně dostupné knihovny
Údaje o textu
Titulek: Seriál: Rok v USA: Nejlepší dárek od Muni
Autor: Masarykova univerzita, Irena Diatelová
Zdroj: Muni : měsíčník Masarykovy univerzity, listopad 2016. S. 18. Dostupné online. ISSN 1801-0806
Vydáno: 14. listopadu 2016
Licence: CC BY 3.0

Více než 20 přihlášek a jenom čtyři vybraní z celé Masarykovy univerzity. Ne vždy je výběrové řízení na studijní pobyty v zahraničí sázka na jistotu.

Vojtěchovi Šrámkovi, studentovi magisterské psychologie na fakultě sociálních studií, se ale úspěšně podařilo projít a Masarykova univerzita ho vloni přes program ISEP (International Student Exchange Program) vyslala na rok do USA. Na svůj studijní pobyt tak zamířil na Western Washington University (WWU) ležící v osmdesátitisícovém městečku Bellingham na západním pobřeží nedaleko Kanady.

Španělsky jenom v minulém čase

Výuka mu svou intenzitou připomínala střední školu. „Rok měl tři trimestry, mezi nimiž byly dva týdny prázdnin. Každý předmět se učil vícekrát týdně a na zkoušky jsme měli jen týden a pouze jeden pokus,“ popisuje student.

Předměty, které si Šrámek v USA zapsal, se zaměřovaly především na neurovědy. „Přihlásil jsem se taky na španělštinu, ale až ve druhém trimestru, takže mluvit umím jenom v minulém čase,“ směje se student.

Přidal se i do řady univerzitních klubů – přihlásil se do horolezeckého, turistického a plaveckého oddílu a stal se i členem psychologického a neurovědeckého klubu. „Chtěl jsem se přihlásit i na famfrpál, ale už jsem to nestíhal,“ dodává pobaveně.

Svůj čas v USA se rozhodl využít naplno. „Možnost rok studovat v USA byl nejhezčí dar od Masarykovy univerzity, za který jí budu vždycky vděčný. Už od začátku jsem k pobytu přistupoval jako ke skvělé a jedinečné příležitosti. Procestoval jsem spoustu míst – San Francisco, Los Angeles, Mexiko, čtrnáct národních parků – a poznal jsem řadu zahraničních studentů. Těžko si dokážu představit něco lepšího, co dokáže člověka tak nakopnout k seberozvoji, jako rok studia v cizině.“

Ze svého pobytu nejraději vzpomíná na své spolubydlící, kteří nemohli být odlišnější. Jeden byl muslim ze Saúdské Arábie a druhý konzervativní křesťan, imigrant z Ukrajiny. „Za ten rok se z nich stali nejlepší kamarádi a skoro každý večer mezi sebou v kuchyni soupeřili v boxu,“ popisuje Šrámek.

Student za studenta

Podle Šrámka je ISEP jeden z nejlepších programů, přes který se dá vycestovat za studiem do USA. Celý proces je sice časově náročnější, protože studenti si mohou vybírat až deset univerzit a musí napsat aspoň tři motivační dopisy, získat doporučení vyučujícího, projít pohovorem na Centru zahraniční spolupráce MU a následně celým administrativním procesem a jazykovými zkouškami, ale za tu námahu to určitě stojí.

„Výměnný program ISEP funguje na tom principu, že jako vyjíždějící student zaplatím náklady za přijíždějícího studenta, což bylo asi nějakých sedmatřicet tisíc korun za semestr, a americký student za mě na oplátku zaplatí školné, ubytování a jídlo v USA. Každý trimestr jsem na WWU dostával dvanáct set dolarů na jídlo a navíc také stipendium na podporu mobility od Masarykovy univerzity ve výši deset tisíc korun měsíčně,“ přibližuje student finanční podmínky programu.

Program ISEP je na Masarykově univerzitě od roku 2003 a za tu dobu přes něj vycestovalo 93 studentů většinou do USA a Kanady. Vyjet se dá ale celkem do padesáti zemí světa, od Argentiny až po Nový Zéland.