Muni/2016/říjen/Zahraniční studenti medicíny mají fotbalový tým. Můžete hrát s nimi

Z Wikizdrojů, volně dostupné knihovny
Údaje o textu
Titulek: Zahraniční studenti medicíny mají fotbalový tým. Můžete hrát s nimi
Autor: Masarykova univerzita, Martina Fojtů
Zdroj: Muni : měsíčník Masarykovy univerzity, říjen 2016. S. 15. Dostupné online. ISSN 1801-0806
Vydáno: 17. října 2016
Licence: CC BY 3.0

Mezinárodní skupina fotbalistů se každý čtvrtek schází na hřišti u brněnského Bobycentra. Na první pohled i poslech je jasné, že nejsou z Česka, přitom jsou tu jako doma – potkávají se už tři roky. Jde o fotbalový tým složený ze zahraničních studentů lékařské fakulty, který vznikl, protože pro hráče je komplikované začlenit se do jakéhokoliv českého týmu.

Němci, Řekové, Angličané, Arabové, Norové. Ti všichni se díky tomu setkají na jednom místě. Standardně je jich kolem 15 či 18, záleží na okolnostech. „Doteď s námi žádný Čech nehrál, ale to neznamená, že bychom je nechtěli, každý je vítán. Tým je otevřený pro všechny, kdo na Masarykově univerzitě studují, ať už jsou na Erasmu, v českém, nebo v anglickém programu,“ říkají Rahil Siddique a Efosa Uwubamwen, oba z Anglie a oba také členové MIMSA, Masarykovy asociace zahraničních studentů medicíny.

Medici si chodí zakopat hlavně proto, že milují fotbal. Protože to ovšem jinde cítili stejně, vznikla už někdy před pěti lety dokonce speciální univerzitní liga. Doteď se v ní objevovaly mimo celku Masarykovy univerzity týmy z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a ze stejných fakult z Hradce Králové a z Olomouce. Letos by měl přibýt celek 2. a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a medici z Plzně.

„Družstva z jiných měst se skládají většinou opravdu jen z budoucích lékařů. Za nás už hráli ale třeba i studenti z veteriny. Nejraději bychom přibírali jen lidi z Masarykovy univerzity, ale pokud je někdo opravdu dobrý, neodmítneme ho,“ doplňují hráči.

Liga se hraje systémem každý s každým, přičemž první zápas letošní sezony zatím své pevné datum nemá. Hodně záleží na aktuálních povinnostech jednotlivých hráčů. Ti z Masarykovy univerzity mají pro letošek velký cíl. Doteď se dostali třikrát do finále a třikrát v něm prohráli s pražským týmem.

Úkol je tedy jasný, konečně pražské kolegy přemoct. „Jsme do toho dost nažhavení,“ ubezpečují fotbalisté.