Muni/2016/říjen/Výročí pedagogické fakulty připomene Patočku i skvělé učitele

Z Wikizdrojů, volně dostupné knihovny
Údaje o textu
Titulek: Výročí pedagogické fakulty připomene Patočku i skvělé učitele
Autor: Masarykova univerzita, Martina Fojtů
Zdroj: Muni : měsíčník Masarykovy univerzity, říjen 2016. S. 3. Dostupné online. ISSN 1801-0806
Vydáno: 17. října 2016
Licence: CC BY 3.0

Celý letošní rok si Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity připomíná 70. výročí svého založení. Oslavy budou vrcholit na začátku listopadu, kdy se chystají hned dvě velké akce.

Na fakultě bude odhaleno pamětní místo poukazující na zdejšího dřívějšího pedagoga, filozofa Jana Patočku. A budou se rozdávat ceny. Stříbrné a bronzové medaile Masarykovy univerzity dostane celkem 15 osobností spjatých s historií i současností fakulty.

Podle slov děkana pedagogické fakulty Jiřího Němce mají být oslavy výročí připomínkou toho, jak je důležité hájit zájmy studentů a učitelů při jejich svobodném rozvoji lidské osobnosti.

„Ne vždy mohli být učitelé naší instituce svobodní v preferenci vyznání či hodnot. Více než polovinu času své existence byla příprava učitelů pod silným tlakem komunistické ideologie, která si osvojovala právo zasahovat nejen do obsahu, ale i metod a forem vzdělávání,“ uvedl Němec. Připomenul tak mimo jiné to, že pedagogické fakulty v Brně, Praze, Olomouci a Bratislavě vznikly zákonem z roku 1946 jako reakce na tehdejší politickou situaci.

Upomínka na člověka, který právě na nesvobodu myšlení upozorňoval, bude i proto od 9. listopadu k vidění v přízemí budovy B na Poříčí. Součástí programu oslav bude totiž odhalení kinetické plastiky ceněného umělce Matěje Smetany. Dílo má připomínat filozofa Jana Patočku, jenž se krátce podílel na formování fakulty. Kromě toho se na chodbu fakulty dostane také zrekonstruovaná busta Jana Ámose Komenského z dílny Vincence Makovského.

„Prvním dílem bychom chtěli připomenout, jak komunistická ideologie uchvátila moc nad celým procesem vzdělávání a nad osudy mnoha slušných lidí a studentů. Busta Komenského je vyjádřením naší dlouhodobé sounáležitosti s dílem tohoto muže, jehož vyobrazení je i součástí děkanského řetězu,“ doplnil Jiří Němec.

Tentýž den bude děkan spolu rektorem Bekem předávat ocenění osobnostem pedagogické fakulty. Rozdají čtyři stříbrné univerzitní medaile, které by si měl vyzvednout bývalý děkan Josef Trna, současný vedoucí katedry výtvarné výchovy Radek Horáček, vedoucí katedry německého jazyka a literatury Věra Janíková a vedoucí katedry speciální pedagogiky Marie Vítková.

Vyznamenání v podobě bronzové medaile obdrží dalších 11 osobností fakulty a zcela nová cena čeká na absolventy školy, kteří už se teď v praxi věnují učitelskému povolání a daří se jim v něm. Fakulta chce poprvé vyzvednout ty nejšikovnější.

„Požádali jsme ředitele partnerských fakultních škol, aby navrhovali své nejlepší pedagogy z řad našich absolventů. Projevili velký zájem, který nás opravdu překvapil. V každé kategorii máme několik kandidátů a bude těžké rozhodnout,“ sdělil Němec. S kolegy by v této aktivitě rádi pokračovali a postupně ji povýšili na ocenění nejlepších učitelů a učitelek, kteří z fakulty vzešli.

Oceněné osobnosti: Stříbrné univerzitní medaile dostanou u příležitosti výročí fakulty Marie Vítková, Věra Janíková, Radek Horáček (zleva na fotografii) a Josef Trna.