Muni/2016/říjen/Univerzita spouští kariérní portál

Z Wikizdrojů, volně dostupné knihovny
Údaje o textu
Titulek: Univerzita spouští kariérní portál
Autor: Masarykova univerzita, Vojtěch Žák
Zdroj: Muni : měsíčník Masarykovy univerzity, říjen 2016. S. 1. Dostupné online. ISSN 1801-0806
Vydáno: 17. října 2016
Licence: CC BY 3.0

Pracovním webům vyrostl nový konkurent. Kariérní portál Masarykovy univerzity JobCheckIN je určený výhradně studentům a čerstvým absolventům a od běžných webů s nabídkou práce se liší propracovaným systémem na párování nabídek zaměstnání s případnými uchazeči.

„Výhodou portálu, který najdete na adrese jobcheckin.muni.cz, je jeho napojení na Informační systém MU, ze kterého přebírá informace o studiu na univerzitě, takže je není potřeba vyplňovat a aktualizovat. Využívat ho můžou pouze studenti a absolventi do 18 měsíců od ukončení studia. Proto v něm budou pouze pracovní nabídky určené speciálně pro ně,“ uvedl manažer Kariérního centra MU Radoslav Pittner.

Vznik portálu iniciovali jak studenti, tak zaměstnavatelé. „Studenti si díky němu snadno najdou stáž nebo práci, i když nemají praxi. Zaměstnavatelé zase projevují velký zájem o studenty z Masarykovy univerzity, ale zatím neměli mnoho možností, jak se s nimi spojit,“ vysvětlil prorektor pro akademické záležitosti Martin Bareš.

V dnešní době stojí každý zaměstnavatel o lidi s praxí. Jenomže tu studenti a čerství absolventi často nemají. „Na klasických pracovních portálech si práci vyberu jen stěží,“ řekla Dana Fráňová, absolventka ekonomicko-správní fakulty. „Buď nabízí pozice, na které nemám kvalifikaci, anebo jsem naopak překvalifikovaná. Už dávno nestojím o brigádu jako uklízečka nebo šatnářka,“ dodala.

V portálu JobCheckIN budou zveřejňovány pouze takové nabídky, u nichž je vyžadována žádná nebo minimální praxe. Uchazeči v něm najdou nabídky na plný i částečný úvazek stejně jako stáže. Hlavní výhoda portálu ale tkví v něčem jiném. „JobCheckIN umí posoudit, na kolik procent se hodíte na konkrétní pozici. Díky tomu vám dokáže nabídnout přesně takové pracovní pozice, o které stojíte,“ prozradil Pittner.

Kariérní centrum MU, které za portálem stojí, hledalo inspiraci na světových univerzitách. „Navštívili jsme například Berkley v USA nebo Oxford v Anglii. Na těchto univerzitách má kariérní poradenství bezmála stoletou tradici, v Česku je ještě v plenkách, ale věříme, že to změníme,“ vysvětlil Pittner.