Zemský věstník pro Čechy/1938/53

Z Wikizdrojů, volně dostupné knihovny

53.
Vyhláška zemského presidenta v Praze ze dne 25. května 1938,

čj. 229/3 z r. 1938 – odd. 7a,
o zrušení náboženské obce židovské v Maštově a sloučení jejího obvodu s náboženskou obcí židovskou v Podbořanech.

Ministerstvo školství a národní osvěty výnosem ze dne 26. března 1938, čís. 44.197/38-VI/2 odňalo v základě § 8 zákona ze dne 21. března 1890, č. 57 ř. z., židovské náboženské obci v Maštově státní uznání, ježto její hmotné prostředky nestačí, aby byly plněny podmínky jejího trvání, neboť obec tato nemůže si zvláště z nedostatku finančních prostředků ustanoviti vlastního rabína.

Zároveň ministerstvo školství a národní osvěty přidělilo po slyšení příslušných činitelů obvod zrušené náboženské obce v Maštově k náboženské obci židovské v Podbořanech.

Vzhledem k tomuto rozhodnutí budou nyní tvořiti obvod náboženské obce židovské v Podbořanech vedle dosavadního obvodu této náboženské obce, t. j. politické obce: Dolánky, Vrbička, Dětaň, Kryry, Letov, Hlubany, Mukoděly, Neprobylice, Podbořany, Nepomyšl, Buškovice, Vroutek, Německý Rohozec, Pšov, Sýrovice, Skytaly, Dvérce, Vidhoštice a Vesce vesměs v soudním okrese podbořanském, ještě politické obce v obvodu bývalé náboženské obce židovské v Maštově, t. j. místní obce Brody, Chmelištná, Maštov, Němčany v soudním okrese podbořanském; Dobřenec, Víska, Doupov, Trnová, Jeseň, Jírov, Mětikalov, Prachomety, Řednice a Zakšov v soudním okrese doupovském a Radonice a Vintířov v soudním okresu kadaňském.

Tuto změnu v obvodech náboženských obcí židovských v Čechách vyhlašuji tímto podle ustanovení § 4 zákona ze dne 21. března 1890, č. 57 ř. z.

Změna tato nabývá platnosti dnem vyhlášky.

Zemský president:
Dr. Sobotka v. r.