Zákoník zemský pro Čechy/1925/28

Z Wikizdrojů, volně dostupné knihovny

28.
Vyhláška presidenta zemské správy politické ze dne 23. června 1925, čís. 247.474,

o rozpuštění židovských náboženských obcí v Libáni a v Rožďalovicích a o sloučení židovské náboženské obce Libáňské se židovskou náboženskou obcí v Ml. Boleslavi a židovské náboženské obce v Rožďalovicích se židovskou náboženskou obcí v Nymburku.

Ministerstvo školství a národní osvěty výnosem ze dne 15. května 1924, č. 29113–VI, odňalo na základě § 8. zákona ze dne 21. března 1890, č. 57 ř. z., židovským náboženským obcím v Libáni a v Rožďalovicích státní uznání, jelikož nemají již hmotných prostředků, aby mohly plniti zákonné podmínky svého trvání a přidělilo obvody těchto zrušených náboženských obcí sousedním židovským náboženským obcím, a to obvod židovské náboženské obce v Libáni k židovské náboženské obci v Mladé Boleslavi a obvod židovské náboženské obce v Rožďalovicích k židovské náboženské obci v Nymburku.

V důsledku tohoto rozhodnutí budou nadále tvořiti obvod

I. židovské náboženské obce v Mladé Boleslavi:

1. všechny obce soudního okresu mladoboleslavského,

2. ze soudního okresu libáňského místní obce: Bačalky, Bartoušov, Bystřice, Dětenice, Drahoraz, Staré Hrady, Hřmenín, Keteň, Ledce, Libáň, Lično, Osenice, Rokytňany, Sedliště, Údonice, Únětice, Ujkovice, Važice a Zliv;

3. ze soudního okresu jičínského místní obec Chyjice;

4. ze soudního okresu soboteckého všechny místní obce vyjímajíc obce Čálovice, Drštěkryje, Hubojedy, Lavice, Mladějov, Nepřívěc, Ohařice, Plhov, Roveň, Samšina, Střeleč a Zámostí;

II. židovské náboženské obce v Nymburku:

1. všechny obce soudního okresu nymburského;

2. ze soudního okresu libáňského místní obce: Běchary, Bílsko, Budčeves, Cholenice, Kopidlno, Křešice, Mĺýnec, Podolí, Psinice, Pševes, Rožďalovice, Seletice, Slavhostice, Tuchon, Vršce, Židovice a Žitovlice.

Tato změna v obvodech židovských nábožensských obcí v Čechách vyhlašuje se tímto ve smyslu §u 4. shora uvedeného zákona.

President:
Kosina v. r.