Muni/2016/říjen/Stáž v Googlu není nic nereálného

Z Wikizdrojů, volně dostupné knihovny
Údaje o textu
Titulek: Stáž v Googlu není nic nereálného
Autor: Masarykova univerzita, Irena Diatelová
Zdroj: Muni : měsíčník Masarykovy univerzity, říjen 2016. S. 16. Dostupné online. ISSN 1801-0806
Vydáno: 17. října 2016
Licence: CC BY 3.0

Málokterý student informatiky může ještě před dokončením bakaláře říct, že už má za sebou dvě stáže v Googlu. Jednadvacetiletý student Juraj Pančík se tím ale pochlubit může – hned po prváku zamířil na dvanáctitýdenní stáž do švýcarského Curychu a letos v létě strávil čtrnáct týdnů přímo v americké centrále Googlu v Mountain View v Kalifornii.

Do Googlu každoročně přijdou desetitisíce žádostí o stáž, sítem ale projde jen malá část lidí. „Já jsem měl štěstí v tom, že mě interně doporučila jedna známá z Facebooku, která kdysi byla v Googlu na stáži. To samo o sobě není zárukou úspěchu, jen jsem měl jistotu, že se na moje CV někdo podívá,“ vysvětluje student.

Pančíkův životopis v Googlu zaujal, už na střední škole totiž vytvořil tři hry pro mobily. Ta nejúspěšnější z nich nazvaná Dungeon Madness má přes 600 tisíc stažení a je oblíbená i mezi dětmi.

Po absolvování dvou pohovorů, jejichž součástí bylo i řešení algoritmických úloh, mu Google nabídl dobře placené místo v Curychu, v týmu podílejícím se na vývoji Google Maps pro mobily. Tři měsíce pracoval na takzvané Timeline, která uživatelům mobilů ukazuje, kudy se daný den pohybovali, a doplnit se do ní dají i fotky z různých míst.

Jako každého stážistu čekal i na Pančíka po skončení stáže pohovor rozhodující o dalším působení ve společnosti. „Nabídli mi stáž i na další léto, chtěl jsem už ale do USA. Zařadili si mě tedy do databáze a asi za půl roku se mi ozvali, jestli nechci pracovat na nové verzi Google Play Games přímo v Kalifornii,“ líčí student.

V létě tak Pančík odjedl do Silicon Valley, kde sídlí světoznámé firmy jako Microsoft, Facebook nebo Apple. „Firemní kultura Googlu je skvělá – pracovní dobu nikdo neřeší, jídlo a pití je zdarma. V kampusu Googleplex pracuje přes deset tisíc lidí a je tam všechno, bowlingová dráha nebo music room, kam jsem si vždycky chodíval zabrnkat na kytaru,“ popisuje Pančík.

Ze stáže se Pančík vrátil na konci září, teď ho čekají státnice a bakalářka. Na příští léto si žádnou stáž ani práci neplánuje, chce mít volno. Už třetí prázdniny v řadě totiž pracoval v zahraničí – ještě na střední škole pomáhal bratrovi Andreji Pančíkovi v jeho londýnské pobočce firmy Prizeo, platformě pro charitativní fundraising. Úspěšný start-up bratr nakonec draze prodal. Letos od něj americká společnost CustomInk dokonce odkoupila i jeho druhý start-up Represent za sto milionů dolarů.

S tím, že byl dvakrát na stáži v Googlu, se ale Juraj Pančík nijak zvlášť nechlubí. „Všichni si myslí, že taková stáž je něco nereálného, ale to není pravda. Google je korporace, která potřebuje tisíce lidí. Šanci má každý, hlavní je se nebát,“ říká student. O plný úvazek Pančík neusiloval, místo toho se rozhodl pokračovat na magisterském studiu na Masarykově univerzitě. „Chci si ještě užívat studentský život,“ směje se vysokoškolák, který působí také ve studentském ProFIdivadle jako vedoucí světelné techniky.

Pančík uvažuje, že by se po dokončení vysoké školy vrátil do pobočky Googlu v Curychu – tedy aspoň na pár let, pak chce zpátky domů. „Mám rád Česko a Slovensko a naši mentalitu. Vážím si toho, jak se tady máme dobře,“ dodává.