Kronika města Příbrami/2001/I-III

Z Wikizdrojů, volně dostupné knihovny
Údaje o textu
Titulek: Kronika města Příbrami
Autor: Marie Čekanová
Zdroj: web města Příbram (2001-2007)
Licence: PD CZ

Po delší době, kdy kronika města nebyla vedena z důvodu úmrtí dlouholetého kronikáře pana Vladimíra Ježka, bude ve vedení kroniky pokračováno.

Na základě výběrového řízení na obsazení místa kronikáře jmenovala Rada města svým usnesením č. 68/2001 ze dne 24.1.2001 paní Marii Čekanovou kronikářkou města Příbram s účinností od 24. 1. 2001.

1. 1. 2001 Nové tisíciletí[editovat]

Přivítání prvního roku třetího tisíciletí se na náměstí TGM zúčastnilo velké množství Příbramáků. Ve velkoplošném stanu hrála reprodukovaná hudba a k dostání byl pro zahřátí i grog, punč a horký čaj.

Půlnoční ohňostroj, při němž na několik minut rozzářily oblohu desítky světlic vystřelovaných z budovy okresního úřadu, přilákal mnoho diváků. Oslavy proběhly celkem spořádaně.

Během dopoledne bylo náměstí uklizeno pracovníky technických služeb a život pokračoval opět ve vyjetých kolejích. Začali jsme pouze psát nový rok, nové století a nové tisíciletí.

Naše generace prožívá nezapomenutelnou a neopakovatelnou dobu - vždyť pocit z přelomu tisíciletí budou mít lidé až za devět století. Doufejme, že nám tato doba přinese jen to pozitivní.

3. 1. 2001 Stav ohrožení[editovat]

Městský úřad vyhlásil stav ohrožení z titulu celoplošného náledí a z toho hrozícího ohrožení zdraví lidu a možnosti škod na majetku. Z toho vyplývá:

  1. Je nasazena veškerá technika TS Příbram a smluvních organizací podle zpracovaného operačního plánu.
  2. Přednostně jsou udržovány trasy MHD a veřejné linkové dopravy a trasy první v pořadí důležitosti podle operačního plánu.
  3. Jsou upozorněni všichni majitelé nemovitostí na povinnost údržby přilehlých chodníků.
  4. Je doporučeno mimo neodkladných věcí nevycházet z domu a nepoužívat jízdní prostředky.
  5. Ředitelům škol je doporučeno s ohledem na předpověď počasí zvážit možnost přerušení vyučování v tomto týdnu.
  6. Občané musí počítat s možnými výlukami MHD ve městě.

S ohledem na zlepšení klimatických podmínek odvolal MěÚ dne 4. 1. 2001 stav ohrožení.

7. 1. 2001 Výstava betlémů[editovat]

Na Svaté Hoře v Mníšecké kapli skončila vánoční výstava betlémů. Uspořádal ji již po desáté spolek Příbramští betlémáři s Probošstvím Svatá Hora. Výstava zaznamenala velký úspěch. Expozici tvořilo pětačtyřicet jesliček. Návštěvníci si mohli na památku zakoupit některé postavičky z betlémů, naučnou literaturu zabývající se jejich výrobou nebo různou vánoční výzdobou. Výstava byla zpestřena také exponáty ze zahraničí. K vidění byly například miniaturní stříbrné betlémy z Izraele a Itálie, malé jesličky z Rakouska nebo betlém umístěný v dýni z Peru.

Změna úředních hodin[editovat]

Od ledna dochází ke změně úředních hodin na MěÚ:

otevřeno bude v pondělí a ve středu vždy od 8.00 do 12.00 a od 13.00 do 17.00 hodin.

Neplatiči nájemného[editovat]

Zastupitelstvo města Příbram svým usnesením č. 744/2000/ZM ze dne 20. 12. 2000 schválilo způsob řešení vymáhání pohledávek za dlužníky nájemného za nájem bytu a nebytových prostor (včetně služeb s nájmem spojených):

  1. Pokud neplatiči nájemného za nájem bytů (nebytových prostor) uhradí svůj dluh do 28.2.2001, nebudou jim účtovány poplatky z prodlení, resp. příslušenství dluhu.
  2. Pohledávky těch, kteří do 28. 2. 2001 dluh neuhradí, budou prodány ve veřejné soutěži firmám, které mají licenci k těmto službám.

8. 1. 2001 Středoškolské hry v plavání[editovat]

Děvčata Gymnázia Příbram se zúčastnila republikového finále středoškolských her v plavání v Táboře. Úspěšné družstvo ve složení Veronika Faktorová, Ivona Šťovíčková, Helena Pilíková, Kateřina Ketyová, Kristýna Faktorová, Lucie Klímová a náhradnice Zdena Franková v Táboře dokonale „vypálilo“ rybník favorizovanému družstvu Prahy a stalo se vítězem republiky. Dále budou naše děvčata startovat na hrách v Lucembursku ve dnech 2.-6. dubna 2001.

9. 1. 2001 Pohřeb příbramského patriota[editovat]

Dnes se Příbramáci na Hvězdičce naposledy rozloučili s panem ing. Jaroslavem Šťastným, bývalým profesorem na Střední průmyslové škole v Příbrami. Byl člověkem bytostně spojeným s Příbramí a jejími hornickými tradicemi, který neúnavně vštěpoval svým studentům osobním příkladem lásku k hornickým tradicím, hornické písni, hornickému městu. Z jeho iniciativy byl v Příbrami znovu obnoven tradiční „Skok přes kůži“, slavnost, při které jsou přijímáni do Cechu noví adepti hornického řemesla.

11. 1. 2001 Regiontour 2001[editovat]

Ve dnech 11. - 14. 1. 2001 se konala na brněnském výstavišti 10. mezinárodní výstava turistických možností v regionech pod názvem REGIONTOUR 2001.

Ve stánku Příbramska se představila čtyři města - Březnice, Dobříš, Příbram a Rožmitál.

Návštěvníkům se v plné kráse představilo Okresní muzeum Příbram - Hornické muzeum na Březových Horách. Pracovníci muzea si propagaci na výstavě zajistili sami a zaplnili vitríny svými exponáty. Hlavním propagačním materiálem byl především nový přehled kulturních, společenských a sportovních akcí na Příbramsku v roce 2001. Své výrobky předvedly i některé firmy z našeho města, např. Sodovkárna Příbram, Masna Příbram, výrobci hraček firma BNV Dubno, Yoko Lhota u Příbramě a P M Tomáš Pálek Příbram

15. 1. 2001 Matylda se stěhuje[editovat]

Mateřské centrum Matylda, které navštěvují maminky na mateřské dovolené se svými dětmi, změnilo své působiště. Od dnešního dne působí ve Školní ulici 129 v Příbrami VIII.

Nejmenším je tu k dispozici spousta hraček, dětská kuchyňka a skluzavka. Pro rodiče jsou připraveny různé výlety a kursy. Každý týden je připraven bohatý program.

Příbramští na Karlštejně[editovat]

Příbramská stavební firma ALVA uspěla ve výběrovém řízení, jež na rekonstrukci některých částí Karlštejna vypsal Státní památkový ústav Středních Čech.

První zakázkou firmy byla oprava kaple sv. Kříže, druhou pak statické zajištění arkádového přístavku císařského paláce.

Rekonstrukce je velice náročná: kamenné a dřevěné stavební prvky, dlažby i malované stropní podhledy se nejprve opatrně rozebírají a číslují, aby se po opravě mohly osadit na původní místo, poškozené části dřevěných nosných konstrukcí se musí nahradit novými. Velmi těžké je sehnat odpovídající dubové dřevo.

17. 1. 2001 Zápis dětí[editovat]

Městský úřad Příbram - odbor školství, mládeže, kultury a tělovýchovy vyhlásil ve dnech 17. - 27. 1. 2001 zápis do 1. tříd základních škol dětí narozených od 1. 9. 1994 do 31. 8. 1995 včetně dětí s odloženou školní docházkou.

31. 1. 2001 Betlémy pod Svatou Horou[editovat]

V příbramské Galerii Františka Drtikola skončila jedna z nejúspěšnějších výstav v historii Okresního muzea Příbram s názvem Betlémy pod Svatou Horou. Navštívilo ji přes deset tisíc lidí. Na výstavě se podílel též spolek Příbramští betlémáři, desítky českých muzeí a šestnáct soukromých sběratelů a zájmových organizací. Výstava představila především minulost i současnost výroby jesliček na Příbramsku, které je jednou z nejvýznamnějších betlémářských oblastí v České republice. Návštěvníci mohli vidět i praktické ukázky výroby jesliček.

Výběrové řízení[editovat]

Město Příbram na základě usnesení Rady města č. 984/2000 ze dne 6. 12. 2000, č. 37/2001 ze dne 10. 1. 2001 vypisuje výběrové řízení na pozice vedoucích odborů investic, správy budov, stavebního úřadu, dopravy, organizačního a vnitřních věcí, ekonomického, bytového hospodářství, živnostenského úřadu, školství, kultury, mládeže a tělovýchovy, sociálních věcí a zdravotnictví, právního a koncepce a rozvoje města.

Požadavky: VŠ vzdělání, znalost práce na počítači, prezentační, komunikační dovednosti a organizační schopnosti, lustrační osvědčení, praxe v samosprávě nebo státní správě vítána.

Písemné nabídky se stručným životopisem a přehledem o dosavadním zaměstnání předloží uchazeči do 31. 1. 2001 na MěÚ Příbram.

2. 2. 2001 Premiéra „Lev v zimě“[editovat]

V příbramském divadle, na prknech, která znamenají svět, se objevila hra Jamese Goldmana Lev v zimě v režii Vladimíra Mrvy. V hlavních rolích se představili jako hosté Dagmar Bláhová a Ivo Kubečka.

Lev v zimě je příběh vánočního setkání slavného anglického krále Jindřicha II. a jeho zavržené manželky Eleonory Akvitánské. Bojují o lásku svých synů, o moc, ale především bojují s kdysi tak vášnivou láskou, jejíž stopy jsou stále ještě dobře čitelné.

Mistrovství ČR juniorů a žactva v krasobruslení[editovat]

Ve dnech 2. - 4. února se na Zimním stadionu v Příbrami uskutečnilo Mistrovství České republiky juniorů a žactva v krasobruslení, jehož pořadatelem byl Bruslařský klub Příbram.

Příbramské krasobruslařky si vedly celkem dobře. Barbora Malá a Hanka Charyparová skončily na šestém místě, Hanka Brabencová skončila na devátém místě.

11. 2. 2001 Velká cena Příbrami v plavání[editovat]

V Aquaparku se o víkendu konaly plavecké závody Velké ceny Příbrami. Ve vodě se vystřídalo 230 plavců ze všech koutů republiky. Družstvo Příbrami skončilo celkově na třetím místě, neboť stálo desetkrát na stupních vítězů a z toho třikrát na stupni nejvyšším. Velmi dobře reprezentovali naše město Jana Pechanová, Hana Černá, Veronika Faktorová, Kristýna Faktorová, Jan Lehocký, Roman Bejlek, Jan Svatoň a Tomáš Pilík.

14. 2. 2001 Rozpočet města[editovat]

Dvě hodiny trvalo při zasedání Zastupitelstva města Příbram schvalování prvního bodu programu, kterým byl návrh rozpočtu na rok 2001. Byl připraven jako vyrovnaný ve výši

434 321 910 korun na straně příjmů i výdajů.

Na dopravu vydá město v tomto roce 30 milionů korun, na zdravotnictví 2 miliony 550 tisíc korun. Granty a společenské a kulturní spolky podpoří městský rozpočet částkou 800 tisíc korun a na bydlení a komunální služby půjde částka 102 milionů 370 tisíc korun. Na kulturní činnost přijde částka 31 milionů 616 tisíc, městská policie dostane 11 milionů a na sociální věci půjde 60 milionů.

15. 2. 2001 Vernisáž[editovat]

Dokumentární film s názvem Fotograf František Drtikol byl premiérově představen na příbramském Zámečku v Galerii Františka Drtikola. Vznikl za morální i finanční podpory Města Příbram. Autorovi Jiřímu Holnovi se podařilo vysledovat umělecký i duchovní vývoj umělce, který se zařadil mezi vůdčí osobnosti ve svém okolí. Ve filmu je zachována naprostá autentičnost. Lidé, kteří ve filmu hovoří, se s ním osobně znali a navštěvovali ho.

Originální specifickou volnou grafiku vynikajícího výtvarného umělce Adolfa Borna mají možnost shlédnout návštěvníci příbramského Zámečku. Známý výtvarník se nám představuje 39 grafikami, převážně barevnými litografiemi a devíti lepty. Jeho humor je vědomě cílený na určitý děj, událost, politickou, kulturní a uměleckou osobnost minulosti, kterou situuje do pohádkově absurdních metafor.

Nejstarší stavba[editovat]

Nejstarší stojící stavbou v Příbrami je kostel sv. Jakuba na náměstí TGM. Podle stavebně historického průzkumu pochází jeho nejstarší části - kněžiště, sakristie a část kostelní lodi - z konce 13. století a tuto teorii podporují i písemné prameny.

22. 2. 2001 Zatčení lupiče[editovat]

Ženy žijící v Příbrami mohou být konečně klidné. Policisté dopadli muže, který ženy na přelomu loňského a letošního roku přepadával a okrádal.

Pětadvacetiletý, několikrát soudně trestaný mladík z Příbrami VIII je ve vazbě a je obviněn z trestných činů krádeže a loupeže.

24. 2. 2001 Vyznamenání[editovat]

Nejvyšší vyznamenání českého Junáka, Řád čestné lilie v trojlístku - stříbrný stupeň, převzal jednasedmdesátiletý bývalý politický vězeň a skaut František Zahrádka z Příbrami. Ocenění získal za vynikající zásluhy o skautské hnutí a službu skautským myšlenkám a ideálům. Františka Zahrádku odsoudil komunistický režim v roce 1949 k dvaceti letům žaláře za distribuci letáků a převádění lidí přes hranice do svobodného světa.

28. 2. 2001 Sčítání lidí, domů a bytů[editovat]

Poprvé v novodobé historii České republiky se uskutečnilo k půlnoci z 28. února na 1. březen 2001 sčítání lidí, domů a bytů. Je součástí celosvětového sčítání. Každý občan vyplnil Sčítací list osob, Bytový list vyplnil uživatel bytu a vlastník nebo správce domu vyplnil Domovní list.

3. 3. 2001 Muzikantský ples[editovat]

Ve všech sálech kulturního domu se konal vyhlášený Muzikantský ples. Na společensky naladěné a tancechtivé lidičky čekalo 18 uměleckých seskupení a neuvěřitelný počet 164 účinkujících. Ples společně organizovala Okresní hospodářská komora Příbram, agentura MMA - Alena Peštová a záštitu převzalo Město Příbram. V loňském roce získal ples Certifikát českého rekordu.

Kromě tradičních hudebních seskupení, představení a tomboly či soutěže ve zpěvu bylo novinkou 199 karafiátů, které obdrželo prvních 199 dam příchozích na ples. Dvoustá návštěvnice pak dostala červenou růži.

Jak je již zvykem, nechyběla ani tombola, která byla i v tomto roce všelmi bohatá a skýtala více než 500 hodnotných cen od prasete po drobné dárky. O půlnoci se pak všechno soustředilo na zábavnou soutěž ve zpěvu pro čtyři účinkující s názvem Dore-mi-ni.

Na zájemce též čekalo vrhání šipek, fotografování v zajímavých kostýmech, nově pak posezení ve vinném sklípku. Také byla připravena Kiwanis clubem Příbram dražba 14 předmětů, které věnovaly známé osobnosti kulturního a politického života. Vydražená částka 20 900,- Kč byla předána dětem do speciální třídy při Základní škole v Kamýku nad Vltavou.

Na plese nechyběla ani řada známých osobností. Přišel místopředseda senátu Zdeněk Vojíř, poslanec Jan Bláha, ředitel Knihovny Jana Drdy Václav Chvál, ředitel firmy Halex-Schauenberg Pavel Oktábec a další. Nechyběly ani krásné ženy jako například Miss osobnost Monika Jurdáková a Miss aerobik Gabriela Čermáková.

4. 3. 2001 Fotbalová hvězda[editovat]

Příbramská Marila je asi největším překvapením ligové soutěže. Po dvou odehraných jarních kolech má na svém kontě 31 bodů a patří jí třetí místo v tabulce.

Hrdinou vítězného zápasu Marily, která dokázala doma porazit Blšany 3:0 se stal Horst Siegl, bývalý hráč Sparty. Při svém prvním utkání před příbramskými diváky vstřelil hatrick a dokázal, že v novém prostředí střelecky ožil a stále patří mezi excelentní kanonýry.

5. 3. 2001 Den zdraví[editovat]

V budově Střední zdravotnické školy a Vyšší zdravotnické školy v Příbrami se konal Den otevřených dveří u příležitosti Dne zdraví.

Návštěvníci doslali informace o všech oborech, které se tu prezentovaly. Zájemci měli možnost měření hladiny cholesterolu a cukru v krvi, mohli se zde změřit a zvážit. V další učebně byly vystaveny výrobky zdravé výživy. Ve druhém patře představovali svůj obor zdravotničtí záchranáři.. Krevní tlak měřily studentky v další učebně. Na figurínách tu předváděly odběry krve a podávaly informace o nebezpečí drog a přednášely o šikaně. V další učebně se mohli zájemci pomocí testu stresu dovědět, jak jsou na tom s osobní odolností vůči zátěži.

8. 3. 2001 Vernisáž výstavy[editovat]

V Galerii Františka Drtikola byla dnes v 17.00 hodin zahájena výstava „Oldřich Tichý - Obrazy z let 1988-2001“. Výstavu uvedla PhDr. Jana Šálková, k poslechu a tanci zahrála skupina Tonyho Viktory.

12. 3. 2001 Vývoj nezaměstnanosti[editovat]

Úřad práce v Příbrami eviduje v současné době nejnižší počet uchazečů o zaměstnání od listopadu 1998. K dnešnímu datu je bez práce 4506 osob, což představuje míru registrované nezaměstnanosti 8,1 procent. Z celkového počtu evidovaných lidí je 2133 žen, 373 absolventů a 712 osob se ztíženou pracovní schopností.

Noví lidé na radnici[editovat]

Na základě výběrového řízení budou nově obsazena tři místa vedoucích odborů na Městském úřadu Příbram. Vedoucí Stavebního úřadu se po odchodu ing. Lenky Holendové stane Helena Tomšovská, vedoucím odboru investic bude po odchodu ing. Jaroslava Smíška ing. Jan Hauptman, současný starosta Čenkova a vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy se stává současná sekretářka pana starosty Věra Albrechtová.

Nové byty v Příbrami[editovat]

V Příbrami na Drkolnově vzniknou tři nové obytné domy s celkem 162 byty o velikostech 1+kk až 3+kk. Zájemců o nový byt v této lokalitě byl téměř trojnásobek. Radnice, která si dala za cíl zajistit výstavbu cenově dostupných bytů, proto hledala optimální způsob jejich financování. S nejvýhodnější přišla společnost Mera Czech, a.s.. Náklady na výstavbu jsou rozděleny do tří částí a klientům s relativně malou hotovostí je umožněno řešit svou bytovou situaci, neboť první část prostředků tvoří státní dotace na byty a související inženýrské sítě. Druhou částí je akontace ve výši od 190.000,- Kč (částka se vypočítává v závislosti na velikosti bytu) před zahájením výstavby jako finanční spoluúčast nájemníka, která tvoří splátku kupní ceny bytu a třetí část potřebných finančních prostředků je zajištěna hypotéčním úvěrem, který budou nájemníci splácet dvacet let.

19. 3. 2001 Nejlepší firma města[editovat]

Okresní hospodářská komora pořádala pod záštitou místopředsedy senátu ing. Zdeňka Vojíře soutěž „Nejlepší firma města Příbram“. V úvahu byl brán nejen rozvoj firmy a ekonomické ukazatele, ale i přínos pro město. Z deseti přihlášených firem vyhověly stanoveným podmínkám pouze čtyři firmy. Vítězem se stala firma Kovohutě, a.s. Příbram. Slavnostní předání titulu proběhlo v Club hotelu Investa v Příbrami.

Informace o vítězné firmě:

10. dubna 1786 byla započata stavba nové hutě v místech, kde již v roce 1632 stávala huť stará. Nová huť byla dokončena roku 1793 a je základem dnešních Kovohutí Příbram, a.s.

Jako jediná firma v ČR zajišťují při dodržování nezbytných ekologických parametrů recyklaci olova a zpracovávají i odpady s obsahem cínu, stříbra, zlata a amortizační elektronické odpady.

Kovohutě Příbram a.s. se svým projektem Modernizace technologie recyklace použitých automobilových baterií zvítězily v 7. ročníku prestižní soutěže pořádané mezinárodním sdružením The Business Leaders Forum, které úzce spolupracuje s celosvětovou institucí The Prince of Wales Business Leaders Forum. Cena je udělována společnosti, jejíž činnost vedla k nejlepšímu měřitelnému zlepšení životního prostředí, zdraví zaměstnanců či obyvatel v jejím okolí na území ČR.

Hornické muzeum[editovat]

Hornické muzeum na Březových Horách vyvíjí v poslední době mimořádnou aktivitu. Jeho činnost má jediný účel, zachránit co nejvíce památek spojených s hornickou činností a lidových staveb, které by jinak neušly zkáze. Jen v minulém roce získalo muzeum tři nové pobočky - areál bývalého komunistického vězeňského zařízení Vojny z doby po roce 1948, areál budovaného Muzea vesnických staveb středního Povltaví ve Vysokém Chlumci a expoziční prostory v budově bývalé mincovny ze 16. století v Novém Kníně.

V minulém roce byla pro veřejnost zpřístupněna opravená šachetní budova dolu Vojtěch na Březových Horách a v areálu Ševčínského dolu postaven originální objekt středověkého těžního žentouru. Zásluhou Hornického muzea zůstávají pro budoucnost zachované historické budovy hornických závodů Ševčínského dolu, Marie, Vojtěcha a Anny i s historickým technickým vybavením. Mimořádný význam těchto památek soustředěných v našem městě a okrese vedl zastupitele Středočeského kraje k rozhodnutí navštívit Hornické muzeum a jednat o jeho další činnosti v rámci a možnostech Středočeského krajského úřadu.

První jarní den[editovat]

Dne 20. 3. 2001 ve 14.27 hodin k nám přišlo jaro. Ohlásilo se nám mrazem, sněžením a nepohodou. Doufáme, že se polepší a ukáže nám také svoji lepší tvář.

21. 3. 2001 Vodné bude dražší[editovat]

Městské zastupitelstvo projednalo návrh na stanovení ceny vodného a stočného. V našem městě dojde pouze ke změně ceny vodného. Cena vody bude tedy 35,70 Kč. Pro domácnosti je to o 1,90 Kč více a podnikatelé zaplatí o 1,10 Kč méně. Z toho vodné je 22,40 Kč a stočné 13,30 Kč/m3.

Výherce soutěže[editovat]

Ve dnech 21. - 23. března 2001 proběhl na výstavišti v Praze 7 – Bubenči již desátý ročník výstavy Pragoalarm - Pragosec 2001. Jedná se o specializovanou výstavu zaměřenou především na zabezpečovací techniku, systémy a služby požární ochrany a záchranná zařízení. První den výstavy proběhla soutěž žáků. Sestávala se z testu teoretických znalostí a praktické části - programování ústředny EZS. Na prvním místě skončil Martin Šindelář ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Dubno. Vítěznou školou je SOŠ a SOU Dubno.

Prodej bytů[editovat]

Po nucené přestávce, způsobené výběrovým řízením na nové obstaravatelské kanceláře, opět pokračuje prodej bytů v majetku města do osobního vlastnictví. V současné době je již prodáno celkem 3 149 bytů (tento stav se prakticky denně mění), což představuje 335 popisných čísel.

23. 3. 2001 Divadelní ples[editovat]

Ve foyeru Divadla Příbram se konal divadelní ples. Nesl se v duchu recesí, které připravili členové hereckého souboru. Jedná se o návrat k tradicím divadelních plesů, které se v Příbrami konaly. Členové hereckého souboru předvedli část úspěšného muzikálového představení Jeptišky, ovšem v pánském provedení. Recesí byl i pokus o svržení vedení divadla. Nápis „Prosíme o odstoupení vedení“ visel v galerii a zarazil nejednoho z návštěvníků. Ředitel divadla s uměleckým šéfem zazpívali lidovou písničku. K tanci a poslechu hrála skupina Permon. Také tombola byla bohatá. Hlavní cenou bylo zapůjčení Toyoty Yaris s plnou nádrží na celý víkend. Ceny věnovali i herci. Po půlnoci vyhlásili organizátoři tři nejlepší masky večera.

Nová tenisová hala[editovat]

Na Brodské ulici byla oficiálně otevřena nová tenisová hala „Roja“.

Slavnostního přestřižení pásky, které provedl starosta Příbramě Mgr. Josef Vacek s poslankyní JUDr. Evou Dundáčkovou, se zúčastnila řada představitelů Tenisového svazu, místních sportovních oddílů a politiků.

Hala o rozměrech 38,6 × 56,30 × 11 m má tři kurty s grandslamovým povrchem. Manželům Chmelíkovým se tak za 8 měsíců podařilo splnit sen mnoha tenisových generací - postavit v Příbrami halu s mezinárodními parametry.

K hale patří klubovna s možností občerstvení, sociální zařízení a časem by tu měl vyrůst přístavek s dalšími šatnami a restaurací. Hala bude sloužit jak pro tenisový oddíl, tak i pro tenisovou veřejnost.

23. 3. 2001 Sportovní klání měst[editovat]

Město Příbram se ujalo organizace sportovního klání měst příbramského okresu. Družstva Městského úřadu Příbram, Městského úřadu Dobříš, Městského úřadu Sedlčany a Technických služeb Příbram se vzájemně střetly v několika disciplínách: volejbale, plavání, bruslení, střelbě pukem na branku a sjíždění tobogánu. Vítězný pohár putoval do Dobříše, MěÚ Příbram skončil na druhém místě, Technické služby Příbram skončily třetí.

27. 3. 2001 Starosta vyhrál[editovat]

Rozsudek ve prospěch příbramského starosty a člena krajské rady Středočeského kraje mgr. Josefa Vacka vynesla u Krajského soudu v Praze samosoudkyně Olga Píšová.

Soudní při vyvolal Radomír Binar, který se u soudu dovolával ochrany osobnosti, neboť starosta Vacek v roce 1998 naznačil a později několikrát opakoval, že Binar byl kdysi spolupracovníkem bývalé Státní bezpečnosti. Přestože R. Binar dosáhl u Městského a pak Vrchního soudu v Praze výroku, že byl do seznamu spolupracovníků StB zanesen neprávem, tak působivé svědectví bývalého důstojníka Státní bezpečnosti Jaroslava Lamra tentokrát soudkyni přesvědčilo, že Binar spolupracoval.

R. Binar je podle rozsudku povinen uhradit příbramskému starostovi 7.975,- Kč a zaplatit cestovní výlohy, případně ušlou mzdu J. Lamrovi. Proti rozsudku se může Binar odvolat k Vrchnímu soudu v Praze do 15 dnů.

Úpravy náměstí TGM[editovat]

Radnice má noty na úpravy náměstí. Předpokládá se především úprava povrchu. Ten by se měl vrátit k původnímu stavu z přelomu minulého století.

Jedná se o návrh úpravy náměstí, zpracovaný v ateliéru architekta Lampy. V současné době se život na náměstí odehrává v jedné jeho polovině. Kolem nejsou žádné obchody, pouze dvě lékárny, květinářství a restaurace. Dominantou náměstí je kostel, ale ten stojí stranou a je zakryt stromy.

Podle návrhu by mělo dojít k odstranění proužků zeleně a naopak se počítá se zachováním a doplněním vzrostlých stromů. Novinkou je návrh na navrácení zastávky MHD ke kostelu. V návrhu se počítá také s dostavbami. První je vedle restaurace Zlatý soudek směrem k pasáži Horymír. Tím by došlo k uzavření náměstí. Dále je možno stavět za budovou bývalého soudu a za domem U bílé růže. Další novinkou je návrh bytové zástavby nízkými domky pod hradbami směrem k Oboře. Bude se také řešit průrva mezi Špalíčkem a okresním úřadem.

31. 3. 2001 Nezaměstnanost[editovat]

Ke konci měsíce je evidováno celkem 4 440 uchazečů o zaměstnání, což představuje míru registrované nezaměstnanosti 8 %. Oproti srovnatelnému období loňského roku je evidováno o 650 osob méně. Z celkového počtu nezaměstnaných je 2 122 žen, 365 absolventů a 707 občanů se ztíženou pracovní schopností.