Nápověda:Autorská stránka: Porovnání verzí

Z Wikizdrojů, volně dostupné knihovny
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 36: Řádek 36:
* [[Nápověda:Pojmenování stránek]]
* [[Nápověda:Pojmenování stránek]]


[[Kategorie:Nápověda|{{PAGENAME}}]]
[[Kategorie:Nápověda:(vše)|{{PAGENAME}}]]

Verze z 4. 1. 2012, 21:47

I když jsou Wikizdroje především sbírkou textů a dokumentů, obsahují i základní informace o autorech takových textů. O každém autorovi je založena jeho autorská stránka se základními životopisnými údaji a přehledem o jeho dílech.

Tyto autorské stránky se na Wikizdrojích nacházejí, podobně jako na některých jiných jazykových verzích Wikisource včetně největší anglické, ve zvláštním jmenném prostoru Autor (ale naopak některé jiné jazykové verze Wikisource zvláštní jmenný prostor pro autory nepoužívají).

Části stránky a její založení

Autorská stránka obsahuje tyto části a komponenty, které by měly být při založení autorské stránky vloženy:

  1. Každá autorská stránka obsahuje jako první šablonu {{Autorinfo}}, kde se nacházejí i odkazy na články a související texty v jiných projektech (popis a návod k použití a vložení je na diskusní stránce šablony).
  2. Stránka by měla obsahovat i stručný text o autorovi s odkazem na jeho biografii na české Wikipedii (pokod existuje) pomocí šablony {{Více}}.
  3. Následuje sekce == Dílo == s přehledem děl autora, pokud možno vhodně strukturovaným (např. s podsekcemi pro poezii, prózu, divadelní hry, překlady – v tomto se mohou jednotlivé autorské stránky částečně lišit podle činnosti různých autorů).
  4. Pokud se autora týkají jiná díla (například jeho životopisy z pera jiných autorů, ale též díla jej výrazně zmiňující nebo díla jemu věnovaná), založí se další sekce == Díla o autorovi ==.
  5. Především v případech, kdy článek o autorovi na české Wikipedii dosud neexistuje (a tím spíš u málo známých autorů), je vhodné vytvořit sekci == Reference == a do ní přidat odkaz na věrohodný zdroj informací o autorovi nebo na jeho rozsáhlejší biografii. Může se jednat o funkční webovou stránku, ale též o tištěnou literaturu.
  6. Zařazení autorských stránek do kategorií částečně zajišťuje přímo šablona {{Autorinfo}} na základě jména autora; ručně je vhodné zařadit autorskou stránku i do kategorie podle národnosti autora (např. Kategorie:Němečtí autoři), v případě českých autorů kategorizujeme jemněji podle literární oblasti, v které autor působil (např. Kategorie:Čeští básníci). Více o kategorizaci autorů dále na této stránce.
  7. Pokud se na některé jiné jazykové verzi Wikisource nachází autorská stránka tohoto autora, uvádí se na ni tzv. interwiki odkaz v samém závěru stránky.
  8. Po uložení stránky na Wikizdrojích je vhodné do článku o autorovi na české Wikipedii (pokud existuje) vložit odkaz na autorskou stránku šablonou {{Wikizdroje}} nebo {{Sisterlinks}}.

Když článek na Wikipedii neexistuje

Když o autorovi s již vytvořenou stránkou na Wikizdrojích článek na české Wikipedii ještě neexistuje, odkazy na článek na Wikipedii se nedělají. Aby se vytvoření takového článku urychlilo a aby se zamezilo situaci, že článek bude vytvořen, aniž by si toho někdo z redaktorů Wikizdrojů delší dobu všiml (a odkazy dodatečně udělal), doporučujeme zanést jméno takového autora jako odkaz na následující stránky na české Wikipedii:

  • na stránku w:Wikipedie:Požadované články#Literatura (v příslušné podsekci pro autory na Wikizdrojích), která by měla přispět k vytvoření článku;
  • na stránku w:Wikipedie:Pod lípou (sesterské projekty)/Autoři na Wikizdrojích, která slouží především potřebám Wikizdrojů a měla by být pravidelně sledována; pokud je na této stránce některý odkazů modrý, znamená to, že článek již existuje, a je tedy potřeba provést vzájemné prolinkování článku na Wikipedii a autorské stránky na Wikizdrojích, poté je možné odkaz smazat.

Na autorské stránce na Wikizdrojích lze zejména u nečeských autorů v infoboxu {{Autorinfo}} odkázat na biografii na jiné než české Wikipedii (vizte návod na diskusní stránce šablony).

Kategorie

Automaticky jsou šablonou {{Autorinfo}} vkládány následující kategorie:

  • Kategorie:Autor-X, kde X je začáteční písmeno A až Ž podle příjmení autora, autor je přitom v kategorii řazen podle příjmení,
  • Kategorie:Všichni autoři – index všech autorů, řazení podle příjmení,
  • [[Kategorie:Autor]], tedy napřed jméno, až poté příjmení, autorská stránka je v autorské kategorii řazena zvláštním způsobem, aby byla vždy na prvním místě.

Ručně je nutné autorskou stránku vložit do kategorie podle národnosti autora (např. Kategorie:Němečtí autoři), v případě českých autorů kategorizujeme jemněji podle literární oblasti, v které autor působil (např. Kategorie:Čeští básníci), přičemž autory činné ve více oblastech zpravidla zařazujeme jen do těch kategorií, které souvisejí se zde již zveřejněnými texty. V případech, kdy autor proslul v jedné oblasti, ale máme zde od něj jen díla z jiné oblasti, dá se uvažovat i o zařazení autora do přislušné další kategorie.

Odkazy

Autorská stránka by neměla obsahovat mnoho další odkazů (ať již vnitřních či externích). Stránka na Wikizdrojích slouží pouze jako jistý „rozcestník“ pro dílo autora, hlavní článek o něm se nachází na české Wikipedii, na který se zde odkazuje; pokud existují, tak zde jsou i odkazy na Wikicitáty, Commons atd. Odkazy na jiné jazykové verze Wikisource (tzv. interwiki) se dělají stejným způsobem jako ve Wikipedii (tyto odkazy se pak zobrazí vlevo pod nástroji). Myslitelné jsou zde zejména redakční poznámky.

Viz též