Wikizdroje:Chráněné stránky: Porovnání verzí

Z Wikizdrojů, volně dostupné knihovny
Smazaný obsah Přidaný obsah
přepracování
Řádek 7: Řádek 7:
Tyto seznamy jsou uvedeny na stránce [[Wikisource:Černé seznamy]] s krátkým popisem. Jedná se většinou o (uzamčené) stránky v prostoru MediaWiki, do kterých se patřičné názvy vkládají různou syntaxí.
Tyto seznamy jsou uvedeny na stránce [[Wikisource:Černé seznamy]] s krátkým popisem. Jedná se většinou o (uzamčené) stránky v prostoru MediaWiki, do kterých se patřičné názvy vkládají různou syntaxí.


Umožněním přímého zamykání pozbývají tyto listiny svého původního významu.
Umožněním přímého zamykání pozbývají některé z těchto listin svého původního významu. Výjimku tvoří např. [[MediaWiki:Bad image list]], kde lze mimo znemožnění zobrazení toho kterého souboru uvést i výjimky (stránky, na kterých se soubor zobrazit smí).


==Ochrana šablonou==
==Ochrana šablonou==

Verze z 8. 4. 2008, 08:58

Wikisource vítá pomoc a zakládání nových stránek. Někdy jsou však nové stránky zakládány s úmyslem škodit - stránky s nesmyslnými názvy a nesmyslným obsahem, často i vícekrát po sobě. Názvy takových stránek je možno chránit uzamčením (viz i Wikisource:Pravidla pro zamykání stránek). Žádosti o zamčení resp. odemčení můžete podat na stránce Wikisource:Žádosti o ochranu stránek.

Přímé zamykání stránek

Od roku 2008 je možné zamykat nejen existující stránky, ale i stránky ještě nezaložené resp. smazané, jejichž ochrana byla dříve komplikovanější. Týká se to nejen stránek v hlavním jmenném prostoru, ale i názvů souborů, zneužívaných uživatelských jmen, šablon atd.

Černé a bílé seznamy

Tyto seznamy jsou uvedeny na stránce Wikisource:Černé seznamy s krátkým popisem. Jedná se většinou o (uzamčené) stránky v prostoru MediaWiki, do kterých se patřičné názvy vkládají různou syntaxí.

Umožněním přímého zamykání pozbývají některé z těchto listin svého původního významu. Výjimku tvoří např. MediaWiki:Bad image list, kde lze mimo znemožnění zobrazení toho kterého souboru uvést i výjimky (stránky, na kterých se soubor zobrazit smí).

Ochrana šablonou

Ochrana nezaložených stránek byla dříve prováděna pomocí kaskádového uzamčení šablonou {{Ochrana}}. Její použití se dnes omezuje na zvláštní případy. Podrobný návod viz na diskusní stránce šablony Ochrana.


Podívejte se též na