Wikizdroje:Chráněné stránky: Porovnání verzí

Z Wikizdrojů, volně dostupné knihovny
Smazaný obsah Přidaný obsah
minus seznam, ten nyní na Wikisource:Nástěnka správců/Obnovení smazaných stránek; stránky budou uzamčeny přímo
přepracování
Řádek 1: Řádek 1:
'''Wikisource vítá pomoc a zakládání nových stránek.''' Někdy jsou však nové stránky zakládány s úmyslem škodit - stránky s nesmyslnými názvy a nesmyslným obsahem, často i vícekrát po sobě. Názvy takových stránek je možno chránit '''uzamčením''' (viz i [[Wikisource:Pravidla pro zamykání stránek]]). Žádosti o zamčení resp. odemčení můžete podat na stránce '''[[Wikisource:Žádosti o ochranu stránek]]'''.
{{pracujese}}


==Přímé zamykání stránek==
'''Wikisource vítá pomoc a zakládání nových stránek.''' Někdy jsou však nové stránky zakládány s úmyslem škodit - stránky s nesmyslnými názvy a nesmyslným obsahem, často i vícekrát po sobě. Názvy takových stránek je možno chránit kaskádním uzamčením, jejich seznam je níže. Viz i [[Wikisource:Pravidla pro zamykání stránek]], stv. též [[Wikisource:Černé seznamy]].
Od roku 2008 je možné zamykat nejen existující stránky, ale i stránky ještě nezaložené resp. smazané, jejichž ochrana byla dříve komplikovanější. Týká se to nejen stránek v hlavním jmenném prostoru, ale i názvů souborů, zneužívaných uživatelských jmen, šablon atd.


==Černé a bílé seznamy==
Ochranu (prázdných) stránek před založením lze provést záznamem takové stránky pomocí šablony {{Šablona|Ochrana}} na této stránce, dále je možné kaskádně uzamknout i některé šablony (např. šablony pro [[Hlavní strana|hlavní stranu]]).
Tyto seznamy jsou uvedeny na stránce [[Wikisource:Černé seznamy]] s krátkým popisem. Jedná se většinou o (uzamčené) stránky v prostoru MediaWiki, do kterých se patřičné názvy vkládají různou syntaxí.


Umožněním přímého zamykání pozbývají tyto listiny svého původního významu.
K jejich ochraně dochází zamčením této stránky pomocí kaskádového uzamčení šablonou {{Šablona|Ochrana}},
Tato stránka je přístupná pouze správcům. Žádosti o zamčení resp. odemčení můžete podat na stránce '''[[Wikisource:Žádosti o ochranu stránek]]'''.


==Ochrana šablonou==
Ochrana nezaložených stránek byla dříve prováděna pomocí kaskádového uzamčení šablonou {{Šablona|Ochrana}}. Její použití se dnes omezuje na zvláštní případy. Podrobný návod viz na '''[[Šablona diskuse:Ochrana|diskusní stránce šablony Ochrana]]'''.


;Postup při zamykání (prázdných) stránek - ochrana před založením
<!-- '''Sysops: To ensure protection against creation, please delete pages before adding their titles to the list or {{#switch:{{FULLPAGENAME}}|Wikisource:Protected titles/List|Wikipedia:Protected titles/Current month=purge the cache of the page with cascading protection enabled|#default=<span class="plainlinks" id="purgelink">[{{fullurl:{{FULLPAGENAME}}|action=purge}} purge]</span> this page's cache}} immediately following the deletions.''' -->
<!--* stránka by před zanešením do seznamu níže měla být napřed smazána-->
Podrobný návod viz na '''[[Šablona diskuse:Ochrana|diskusní stránce šablony Ochrana]]'''
* stránka by měla být napřed smazána
* stránky se zanášejí - v abecedním pořadí (podle názvu stránky) - pomocí šalbony {{Šablona|Ochrana}} s minimálně jedním parametrem (název stránky)
* poněkud odlišný postup při zamykání stránek v jiným jmenných prostorech (souborů a kategorií) viz [[Šablona diskuse:Ochrana|tamtéž]] <!-- nejasno, platí-li to i o další jmenné prostory jako diskuse, uživatel atp. - tam je to očividně jako u hlavního NS -->
* diskusní stránky je třeba zamykat zvlášť


==Podívejte se též na==
* [[Wikisource:Pravidla pro zamykání stránek]]
* [[Wikisource:Žádosti o ochranu stránek]]


[[Kategorie:Údržba Wikisource|Cháněné stránky]]
[[Kategorie:Údržba Wikisource|Cháněné stránky]]

Verze z 6. 4. 2008, 15:33

Wikisource vítá pomoc a zakládání nových stránek. Někdy jsou však nové stránky zakládány s úmyslem škodit - stránky s nesmyslnými názvy a nesmyslným obsahem, často i vícekrát po sobě. Názvy takových stránek je možno chránit uzamčením (viz i Wikisource:Pravidla pro zamykání stránek). Žádosti o zamčení resp. odemčení můžete podat na stránce Wikisource:Žádosti o ochranu stránek.

Přímé zamykání stránek

Od roku 2008 je možné zamykat nejen existující stránky, ale i stránky ještě nezaložené resp. smazané, jejichž ochrana byla dříve komplikovanější. Týká se to nejen stránek v hlavním jmenném prostoru, ale i názvů souborů, zneužívaných uživatelských jmen, šablon atd.

Černé a bílé seznamy

Tyto seznamy jsou uvedeny na stránce Wikisource:Černé seznamy s krátkým popisem. Jedná se většinou o (uzamčené) stránky v prostoru MediaWiki, do kterých se patřičné názvy vkládají různou syntaxí.

Umožněním přímého zamykání pozbývají tyto listiny svého původního významu.

Ochrana šablonou

Ochrana nezaložených stránek byla dříve prováděna pomocí kaskádového uzamčení šablonou {{Ochrana}}. Její použití se dnes omezuje na zvláštní případy. Podrobný návod viz na diskusní stránce šablony Ochrana.


Podívejte se též na