Národní listy/1867/148/Zvláštní telegramy „Národních Listů.“

Z Wikizdrojů, volně dostupné knihovny
Údaje o textu
Titulek: Zvláštní telegramy „Národních Listů.“
Autor: neuveden
Zdroj: Národní listy, ročník VII, číslo 148. S. 3. Dostupné online.
Vydáno: 29. srpna 1867
Licence: PD anon 70
Související: Zvláštní telegramy N. Listů

Z Karlových Varů, 28. srpna. Francouzský ministr Ronher zde právě meškající, obdržel rozkaz, aby odebral se ku konferencím do Vídně. Na cestě té pojede zejtra Prahou.

[T.] Z Vídně, 28. srpna. O hod. šesté večer převzala česká deputace klenoty korunovační, a sepsán o tom protokol. Za provolávání „Slávy“ ubíral se průvod dle programu přes nádvoří hradní do nádraží, odkudž o hodině deváté večer vlak s klenoty odejel. Císařský dvůr nebyl zastoupen.

(OO) Z Vídně, 28. srpna. Žijící zde Němci z Čech, Moravy a Slezska chtěli krajany své veřejně vyzvati, aby dostavili se k pozdravení korunních klenotů českých na nádraží; avšak že vláda důvěrným spůsobem je s toho sradila, upustili od toho. V ulicích, kudy průvod s korunou se bral, zdvojnásobeny byly stráže policejní.

Z Vídně, 28. srpna. U severního nádraží shromáždili se Slované k pozdravení koruny české v počtu nad míru hojném provolávajíce hřímavé „Sláva!“ koruně sv. Václavské, pak výhradně Riegrovi a Sladkovskému. Večer v místnostech besedy slovanské velká slavnost Slovanův.

Beseda.

Z Vyškova, 28. srpna. Ohně na návrších, hlahol zvonů ve všech obcích. Na množství povozech sjely se deputace a spolky ze všech krajů Moravy s hudbou a s prapory do Brna, provolávajíce „Sláva!“ koruně Svatováclavské.

Ze Štyrského Hradce, 28. srpna. K oslavení koruny české uspořádal zpěvácký zdejší spolek zábavu, také Slovinci a Sokoly navštívenou. Koruně svatováclavské, české vlasti a hajitelům jejím „Sláva!“