Muni/2016/listopad/Absolventům se zvýšily nástupní platy

Z Wikizdrojů, volně dostupné knihovny
Údaje o textu
Titulek: Absolventům se zvýšily nástupní platy
Autor: Masarykova univerzita
Zdroj: Muni : měsíčník Masarykovy univerzity, listopad 2016. S. 2. Dostupné online. ISSN 1801-0806
Vydáno: 14. listopadu 2016
Licence: CC BY 3.0

Na historické maximum se za posledních dvacet let dostaly nástupní platy čerstvých absolventů Muni. Ukázal to tradiční průzkum Ukončení studia na Masarykově univerzitě – Ohlédnutí a perspektiva 2016. Letos dostávali za svou práci více než 28 tisíc korun. Výsledky také ukazují, že v porovnání s předchozími lety je nejvíce těch, kteří už v době promoce mají práci a vidí své zaměstnání jako perspektivní.

Od propadu nástupních platů po příchodu hospodářské krize v roce 2012 se platy podle průzkumu postupně zvyšují. Letos se průměrné hrubé nástupní platy zvedly o devět procent, z 26 005 v roce 2015 na letošních 28 358 korun.

Nejvíce si tradičně vydělají informatici, druhé nejvyšší hrubé nástupní platy uváděli absolventi fakulty sociálních studií a ekonomové. Naopak průměrně nejnižší startovní mzdy dostanou absolventi pedagogické a právnické fakulty. Rozdíly průzkum ukázal i mezi pohlavími. Absolventi-muži dostali v průměru o pět tisíc korun více než ženy.

Letos bylo rovněž nejvíce těch, kteří už práci měli nebo věděli, kam nastoupí (63,6 procent). Z těchto téměř dvou třetin dotázaných už 38,8 procent pokračovalo v zaměstnání, které získali během studia; v pátém ročníku pracovalo poměrně často a pravidelně bezmála 60 procent účastníků absolventské ankety.

Celkem 88 procent absolventů, kteří v době vyplňování ankety už pracovali nebo věděli, kam nastoupí, pak vidělo své aktuální zaměstnání jako perspektivní, což představuje nejvyšší hodnotu za téměř deset let provádění výzkumu.